Al camperend ontdek je soms onhandigheidjes die op een goede manier opgelost kunnen worden.

1. Waterresrevoir vullen.

Elke camper beschikt over een watertank voor het water van toilet, boiler en keuken. Vaak heeft de camping of de camperplaats een vulplaats met waterslang. Omdat de slang vaak niet erg schoon is, hebben wij een eigen waterslang bij ons. het is een gewone tuinslang met gardena-aansluiting. Vaak past deze sluiting wel op de kraan van de camping.(let op er zijn twee maten aansluiting. het is handig dus twee aansluitingen te hebben. het vullen in de camper leverde bij ons vaak problemen op doordat de slang uit de mond van de camper viel of doordat de tuit in de tank verdween. We ontdekten het waterslot. Dit slot is eigenlijk een schroefdop met bevestiging voor je waterslag. Zo zit de slang vast op de dop en kan er niets gebeuren. Bevalt ons prima.  

Slot op de watertank                                    -    waterslot voor bevestiging slang        -                   waterslot op tank gedraaid.

2. Stroomaansluiting

Op veel campings en camperplaatsen kun je goed terecht met de blauwe driepolige stekkers. Soms echter kan je alleen terecht met met een 2 polige stekker. Een extra verloopstuk is dan heel handig. Zeker in het buitenland. Wij hebben een verlengkabel, maar ook een losse opzetstekker bij ons.

Waterslang met gardena-aansluiting en waterslot. Losse verlengstekker                                    Losse verlengkabel met 3 polig en 3 polig.

3. Tolbadge

Wanneer je , zoals wij, regelmatig door Frankrijk rijdt, zijn de lange rijen bij de tolpoorten bekend. Omdat we ook van de tolwegen gebruikmaken hebben we een tolbadge aangeschaft. Deze is te koop bij de ANWB voor een klein bedrag. De badge bevestig je op de voorruit van je auto. Wanneer je door de tolpoort gaat, hoor je een piepje. Dan ben je geregistreerd. Wij kiezen altijd de poort van de vrachtauto's, dat gaat het snelste. Je betaalt een klein bedrag per maand in de maanden dat je hem gebruikt. Een keer per maand worden de tolkosten van je rekening afgeschreven.  Op deze manier kun je altijd vlot doorrijden bij de tol. Overigens is de badge voor Frankrijk ook geldig in Spanje en Portugal.

Houder van de badge(hoog middenvoor)              badge                                                                    badge op de houder.

4. Gas tanken

In onze camper hebben we 2 gastanks die we bij de benzinepomp kunnen vullen met LPG. We vinden dat erg gemakkelijk. Het voorkomt iedere keer het vervangen van gasflessen. Het vullen van de gastanks kan in Nederland bij veel tankstations. In het buitenland is dat anders. Niet elk tankstation biedt gas aan. Ook is de aansluiting vaak anders dan in Nederland. Het is daarom verstandig verloopstukken meet te nemen voor het buitenland. We hebben er verschillende bij ons waar die we in Europa kunnen gebruiken. 

5. Comfortabel rijden.

Als we er met de camper op uitgaan, rijden we graag zo comfortabel mogelijk. Daarbij is de vering van de camper erg van belang. Daarom hebben we de voorvering van onze onze Hymer Tramp uit 2009, op advies van  de Hymerspecialist, laten vervangen door

Koni-voorveren en toplagers. Het rijcomfort is daarmee enorm vooruit gegaan. Tevens is de wagen iets hoger komen te liggen, waardoor we bijna nooit meer blokken nodig hebben om onze camper waterpas te zetten. teven sis de wegligging verbeterd.

6. Paraplustandaard.

Soms heb je een hoekje over dat je goed kunt benutten. Bij de ingang is meteen naast de stoel een kleine ruimte tussen de stoel en de deurstijl. Daar past precies de paraplu. Omdat ik niet graag in de camper schroef heb ik een stukje ductake gebruikt. Baarmee hebben we een goede paraplustandaard.

7. Honden mee op reis.

Wij nemen graag onze hondjes mee op reis. Tijdens het rijden zitten ze in de bench zodat ze bij plotseling remmen niet weg kunnen schieten. De bench staat bij ons onder de tafel. In warme landen is het wel noodzakelijk een goede airconditioning in de camper te hebben. immers, de hondjes kunnen niet altijd mee bv vin een kerk, museum. Dan laten we ze achter in de camper. De camper is dan geheel verduisterd en de airco goed aan. Dan kunnen de hondjes wel een poosje achterblijven. Echter, zonder extra, op het dak aangebrachte airco loopt de temperatuur in de camper snel op tot ruim boven de dertig graden. Daar kunnen de hondjes niet tegen.

Dus bij de aanschaf van de camper is dat voor ons altijd een aandachtspunt. Als ze mee op stap gaan zitten ze samen in de fietsmand achterop de fiets. Soms spannen we een doekje tegen de zon.

8. Ramen schoonmaken.

Het schoonmaken van de ramen gaat eenvoudig met wat lauw water met een scheutje azijn. Dat zorgt voor streeploze ramen.

9. Toiletcasette reinigen.

Bij het legen van de toilet in het chemische toilet is het belangrijk om de ronde knop in te drukken tijdens het legen. Het is de ontluchtingsknop waardoor het toilet beter leegt. Daarna even met schoonwater doorspoelen. Daarna open ik de schuif, door de knop een kwartslag te draaien. Nu giet ik een scheut aqua kem blauw en een scheut azijn( met geurtje) in de toilet. Zo blijft hij fris ruiken.

10. Afmetingen.

Op mijn dashboard heb ik de afmetingen van de camper bevestigd(h,b,l). Dat is handig bij onverwachte tunnel, smalle weg of verkeersbord wat bepaalde afmetingen aangeeft. Hetzelfde heb ik gedaan met de bandenspanning.

11.Belading.

Het gewicht van je camper is altijd van belang. De meeste campers hebben een maximum gewicht van 3500 kg. Sommige campers wegen zonder bagage 3000kg waardoor je 500 kg aan belading mee kunt nemen. Onze Hymer weegt 3350kg leeg. Er is dus maar 150kg laadvermogen. Dat is te weinig. Daarom heb ik onze camper, die een een maximum gewicht kan hebben van 4250kg, laten opwaarderen door de RDW. Echter, een camper die zwaarder is dan 3500kg mag je alleen besturen met een C1 rijbewijs. Dat heb ik eerst behaald. Het theoretisch gedeelte is best pittig, daarna volgt de praktijk. Leuk voordeel is dat, wanneer je lid bent van de NKC, je 100 euro korting krijgt op je lespakket.  

12.Vlaggen

Ik vind het als camperaar leuk om te vlaggen. in Nederland laat ik de Zeeuwse vlag wapperen en in het buitenland de Nederlandse vlag. ik heb daarvoor een vlaggenstokhouder gemonteerd aan de rechterbuitenspiegel. Daarvoor heb ik de tuit van een kitspuit gebruikt en met tyrabs vastgemaakt. Zo kan ik altijd vlaggen!

 

13. Naam.

Bij boten is het gebruikelijk dat de boot een naam krijgt. Waarom zou dat bij de camper ook niet kunnen? Daarom hebben  we onze camper de naam "Toppertje"gegeven. Want dat is onze camper echt: een topper. Hij voldoet aan alles. Bij het bedrijf "Muursticker hebben we de naam laten maken en op onze camper bevestigd. Ook een idee voor u?