Welkom » Camperreizen » Op naar Denemarken augustus 2021

Het jaar 2021 was nog een jaar vol met corona. We wilden graag op reis en kozen, na lang beraad, voor Denemarken. Denemarken leek het meest veilig met een duidelijk beleid en hoge vaccinatiegraad. Andere redenen om naar Denemarken te gaan waren het feit dat het land een erg fijn kampeerland is, erg hondvriendelijk is en....je kunt er op veel plekken heerlijk ijs eten!

Vanuit Goes rijden we eerst langs Almkerk voor een kort familiebezoek, en rijden dan door naar Toppark Hengelo.Dit camperpark, vlakbij Hengelo, ligt prachtig in de bossen en is onderdeel van het recreatiegebied Het Hulsbeek. 

Het Toppark in Hengelo is een prachtig, kleinschalig camperpark van ongeveer 50 plaatsen. Het ligt midden in de natuur in het recreatiegebied het Hulsbeek. Het park heeft toilet en douches en alles wordt bediend via de pas. Vanuit het park is het heerlijk fietsen. Voor ons een heerlijke kennismaking met dit park. Vanuit Hengelo zetten we de volgende dag koers naar Denemarken. In een dag rijden we via Bremen en Hamburg naar Denemarken. Een rit van 476 kilometer naar Tonder in het zuidwesten van Denemarken. Met het altijd aanwezige oponthoud bij Bremen en Hamburg kwamen we eind van de middag in Tonder aan.

Tonder is een klein, alleraardigst plekje. Het heeft veel kleine straatjes met een Anton Pieckachtige sfeer. Voordat je het stadje in komt is een sculpturhave, een beeldenpark. Openbaar toegankelijk met ongeveer 15 beelden van diverse soorten.

Tonder heeft ook veel vakwerkhuizen. Let ook op de bijzondere deuren en kleuren.

De linkerfoto toont de ingang van de Apotheek. Het wordt nu niet meer als apotheek gebruikt maar het is een alleraardigste winkel waar allerhande cadeauartikelen te koop zijn. Deze apotheek staat in de centrale winkelstraat van Tonder. Een gezellige winkelstraat. Even buiten deze straat staat het beeld van deze goed gemutste man. 

Onze camping is net buiten Tonder,maar op loopafstand. Het is de Tondercamping. er zijn aparte camperplaatsen, ook een camping, een hostel en sportvelden. Wij kiezen voor de camperplaatsen. Er is goed, eenvoudig sanitair. Bijzonder is, dat de verse broodjes bij de receptie elke dag vers maar ook gratis zijn. Een goede plek op loopafstand van het stadje.

Voordat je het stadje Tonder binnenloopt is er een skulpturhavn, een beeldenpark. openbaar toegankelijk. Het ligt in een openbaarpark. Je kunt er wandelen, beelden bewonderen en sporten. Er staat bv een heuse trampoline. Dat zullen we nog vaker tegenkomen. De Denen worden op diverse manieren tot bewegen gestimuleerd.

We willen een fietstocht maken door het Nationaal Park Vadehavet. Tonder maakt deel uit van dit gebied. We volgen daarbij Panoramaroute 401.De route is deels verhard en soms onverhard. Onbetwist hoogtepunt van deze tocht is het kerkje in Mogeltonder. Dit kerkje, dat er mooi uitziet maar niet spectaculair blijkt een schatkamer van kunst te zijn. Prachtige geschilderde panelen van Bijbelverhalen, een indrukwekkende plafondschildering, mooi altaar en prachtig orgel. We komen ogen te kort.

Prachtige kunst in het kerkje van Mogeltonder.

Ook hier, in de buurt van het kerkje, schilderachtige huizen.

Tijdens onze fietstocht hebben we een koffiestop bij een typisch fietshuisje. Dit kom je alleen in Denemarken tegen. tafel, stoelen, fietspomp, toilet. Heerlijk plekje. Ondertussen genieten we van het mooie Deense landschap dat hier veel op Nederland lijkt.

Net buiten het plaatjes Tonder ontvouwt zich het ruime landschap.

Op een kwartiertje fietsen van onze camperplaats ligt een kasteeltje. Het kasteel Schockenburg. Natuurlijk nemen we de moeite om dit kasteeltje te gaan bekijken. Het ligt in een verscholen bosrijk gebied. Eerlijk gezegd hadden we meer kasteelallure verwacht. maar...het kasteel heeft bijgebouwen en ligt in prachtige tuin. Dus is het leuk om dit bezocht te hebben. 

Na deze dagen in Tonder reizen we verder naar het eiland Romo. Via een 10 kilometerlange dam bereiken we dit eiland. We zullen ons bivak opslaan op camperplaats Oasen. Deze blijkt uit 2 grote vijvers te bestaan. Rondom deze vijvers staan de campers geparkeerd. Voordat je een plaats kiest kijk je eerst even welke plaats op groen staan. Deze is vrij en die kun je in de automaat boeken. Deze camperplaats bestaat sinds 2 jaar. Alles is nog fris en nieuw. Prachtig sanitair een gezamenlijke ontmoetingsruimte en een goed sanistation. We vinden een mooi plekje met "de kont"in de wind.

Decamperplaats ligt ongeveer een kwartiertje lopen van het strand. Het blijkt een bijzonder strand te zijn waar de ondergrond zo hard is dat er met auto's en camper op het strand gereden wordt. Ook wordt er "wad gelopen" naar een ander eiland aan de overkant. Wij wagen ons daar niet aan omdat we het gebied onvoldoende kennen.

Voordat je het "Sonderstrand op gaat kom een mooi duingebied tegen. Er staan vele vakantiewoningen. Ook is er een openbare golfbaan die zicht geven op een ander deel van de kustlijn.

Vanaf de camperplaats is het mooi fietsen van de zee af, richting het midden van het eiland. Daar stuiten we op een bijzondere brandweerkazerne en een opvallend wit kerkje. Het kerkje valt op door de witte buitenkant maar ook de binnenkant mag gezien worden. Zoals in elke kerk in Denemarken treffen we ook hier scheepjes aan het plafond.

Na een paar mooie dagen op het eiland Romo zoeken we het vasteland weer op en gaan in noordelijke richting. Onze bestemming is Camping Esbjerg. De camping is groot en heeft ongeveer 15 verharde camperplaatsen. De camping heeft schoon sanitair grenst aan wandel en fietspaden en ligt 400 meter van het strand. De stad zelf ligt op ongeveer 5 kilometer fietsen ver. Het strand is hier echt anders dan bij Romo. Het heeft kwelders en begroeiing. Ook bezoeken steltlopers dit gebied. Het is een prachtig beeld.

Kenmerkend voor Esbjerg is het beeld van vier reusachtige witte mannen die naar zee kijken.Deze 9 meter hoge sculpturengroep is gemaakt van wit beton. Het portretteert vier zittende mannen die uitkijken over het water van de Waddenzee. Ze beelden de pure en onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur.

De binnenstad van Esbjerg kon ons niet zo bekoren. Misschien kwam het door het druilerige weer. Wel waren er zandsculpturen , leuke wiebelstoelen en beeldjes te zien. Dat maakt de binnenstad wel wat aantrekkelijker.

Vanuit onze camping lopen we meteen een mooi natuurgebied in, glooiend en ruim.

Even ten noorden van onze camping ligt, aan de kust , het oude havenstadje Hjerting. Hier bevinden zich nederzettingen uit de Steentijd.

Na een paar dagen in Esbjerg gaat de reis verder omhoog. Wezijn op weg naar Hvide Sande maar blijven steken bij Nymindegab. Dat komt door een koffiestop even voor Nymindegab. Het is een prachtig natuurgebied. Wanneer we even verder rijden zien we de camping Nymindegab. Webesluiten daar te overnachten. De camping is rijk voorzien van zwembaden en glijbaneb etc Dat isook te merken in de prijs. We betalen ongeveer € 50 per nacht. Nymindegab ligt ook tegen de kust aan en heeft een prachtig duingebied. De fotos laten zien waarom we zo verliefd zijn op de kusten van een land.

Een flauw zonnetje verandert al snel in regen wanneer we vertrekken naar Ringkobing. We maken een kofiiestop bij een vogelkijkhut. Er zijn opvallend veel zwanen. We rijden door naar Camping Ringkobing. Deze camping ligt in de natuur en wordt gerund door Nederlanders. We kunnen kiezen waar we willen staan. We kiezen een plek in een hoek. Een grote plek zodat de hondjes anderen niet tot last zullen zijn. Deze camping grenst aan een spciaal hondenbos. Hier kunnen de hondjes zonder problemen worden uitgelaten. Een schitterend groot bos. 's Middags, wanneer het opgeklaard is, fietsen we naar het centrum. Ongeveer 15 minuten. Het centrum grens aan de haven gelegen aan het Ringkobinger fjord. Het is een leuk kleurrijk stadje met roodbakstenen huizen met schuine daken en stokrozen. Deze plaats werd in 1250 als handelscentrum gesticht. De oude stadskern is nog goed bewaard gebleven.

Kenmerkende huizen met stokrozen

Camperplaats aan het fjord bij Ringkobing.

In het centrum van Ringkobing is veel kleine kunst te zien: op het plein voor de kiosk, beelden in het park langs het fjord, houtsculpturen van het houtsculpurenfestival. En in het centrum het enorme beeld van de dikke dame.

Zicht vanuit de kleine haven.

We ontdekken dat ertegenover onze camping een prachtige tuin ligt: de Hostahoeve. Omdat het die middag prachtig weer is bezoeken we de tuin. Deze tuin, in het bos gelegen, is rijk aan hosta's, hortensia's, rodendendrons, vijvers en bomen. 

Vandaag is het aanvankelijk bewolkt maar het zal, blijkt later een zonovergoten dag worden. We maken een fietstocht van Ringkobing naar de vuurtoren, NorreLyngvig, van Hvide Sande. De fietstocht gaat langs het Ringkobingfjord, over een dam naar de vuurtoren. Het is een mooie route( 706) onverhard door een mooi natuurgebied. We passeren een mooi, wit kerkje, fietsen dan over de dam en komen later aan in de duinen bij de vuurtoren. Hvide sande is een typisch vissersplaatsje. Vanuit de vuurtoren is het goed te zien. Altijd vinden we de duinen weer prachtig.

Ne een paar dagen is het tijd om weer te verkassen. Lemvig is de volgende plaats. Deze plaats ligt in het noordwesten van Jutland in een heuvelachtige(!) omgeving aan de Nissum Bredning die uitkomt op de Noordzee. Wanneer we bijna bij Lemvig zijn ervaren we het heuvelachtige gebied met een heuse haarspeldbocht. Wanneer we dan langs het water rijden bereiken we onze camping Camping Lemvig. Een grote camping. We vinden een plaats vooraan vlakbij het water. ondanks dat de zon schijnt is het water toch nog behoorlijk fris. Met de hondjes lopen we heerlijk langs het strand. De volgende dag maken we een wandeling met de hondjes naar het stadje Lemvig. Een levendig stadje met een behoorlijke haven en een toren die iets russisch heeft. het is een gemoedelijke leuk plekje.   

Ne een paar heerlijke dagen in Lemvig gaan we verder omhoog en rijden naar Klitmoller. We hebben een plek uitgekozen op een camping die door veel surfers wordt bezocht. De camping ligt slechts 500m van het strand vandaan. Onze plek geeftuitzicht op ruime natuurvelden. het is een heel open camping. dat zullen we merken! De drie dagen dat we er staan vangen we veel wind. Het is stromachtig weer. Maar met de "kont "goed op de wind staan we goed. Het strand wordt getypeerd door diverse bunkers die herinneren aan vroegere oorlogen. Onze camping ligt in een natuurreservaat Thy. We benutten dat door er flink te fietsen. Wel een uitdaging met veel wind, maar prachtig. Ondertussen halen de surfers hun hart op bij deze golven. 

Onze voortuin op de camping.                           De duinen bij Klitmoller.                                           Ruige zee.

de bunkers op het strand van Klitmoller.

Geliefde surfplek!

Het natuurreservaat THY waar Klitmoller deel vanuit maakt. Prachtig!

Na een paar stormachtige dagen in Klitmoller rijden we op vrijdag verder naar Lokken. Via Fjerritslev rijden we daarnaar toe. We hebben een plek gekozen op de Grohojcamping. Het is een grote camping met mooie en veel voorzieningen bv kinderboederij. De camping ligt op 300m van het strand. De ondergrond van het strand is zo hard dat er met de camper opgereden kan worden. Er staan zelfs wegwijsborden naar bv Blokhus.(16km). Uiteraard willen we dat ook ervaren en rijden een stukje met de camper het strand op.

Van Klitmoller verder omhoog naar Lokken. Ook wanneer we tussentijds pauzeren is er een mooi weids uitzicht. Wezijn op weg naar  Grohoycamping in Lokken. Onderweg hebben we een pittige wind en moeten we het stuur goed vasthouden. Ook de Grohoycamping ligt dichtbij de zee. De Grohoycamping is een grote camping met een aantal speciale camperplaatsen. Hier vinden we een goede plek voor een paar dagen. Decamping heeft mooi en ruim sanitair , een kampwinkel, een soort kinderboerderij. Vanaf de camping is het 5 minuten lopen naar het strand. Dit strand is zo hard van ondergrond dat er zelfs een soort ANWB borden staan met aanwijzingen richting Blokhus (16km) Het is een enorm strand met prachtige duinen.

We vonden het bijzonder om met de camper op het strand te staan. Maar helemaal over het strand naar Blokhus rijden is ons toch te spannend. Dus we gaan naar Blokhus via de gewone weg. Vlak voordat we Blokhus in rijden zien we het grootste zandsculpturenmuseum van Europa. Natuurlijk stoppen we voor een bezoekje. Indrukwekkend zijn deze sculpturen. Ook zijn er gewonen beelden in een prachtige tuin. Bijzonder voordeel is ook dat onze hondjes gewoon mee naar binnen mogen. Dus: we zien de mooiste sculpturen in een prachtige omgeving.

Aan het begin staat een grote zandsculptuur met daarop allemaal kleine afbeeldingen van de omgeving. Rechts zijn 2 uitvergrote stukken van deze grote sculptuur te zien. Prachtig!

Voorbeelden van "gewone" bronzen beelden in de beeldentuin.

Blokhus is een gezellig toeristenstadje aan de kust. 

Na ons verblijf in Lokken gaan we op weg naar de camping Rubjerg Molle. Maar voor dat we daar naar toe gaan maken we een tussenstop bij de Rubjerg Knude. Deze vuurtoren is een van de meest inconische plekjes van Noord- Jutland. terwijl de toren langzaam wordt opgeslokt door het woeste duinlandschap toont dit spectalulaire stukje westkust hoe onstuimig en krachtig de natuur hier kan zijn.

De vuurtoren is een bezienswaardigheid met een houdbaarheidsdatum. Door het bewegelijke duinzand en de naderende kustlijn dreigt de vuurtoren in zee te verdwijnen. Bezoek hem dus voor het te laat is.

 

Na het bezoeken van deze bijzondere vuurtoren rijden we door naar onze camping Rabjerg Molle. Decamping ligt 4 kilometer vanaf het beroemde lopende duin, wat we ook later zullen bezoeken. De Rabjerg Mile camping ligt vlakbij het plaatsje Skagen, het noorderlijkste plekje van Denemarken. De Rabjerg Mileduin is een uitgestrekt wandelend duin dat zich langzaam aan, door de oostenwind steeds een stukje verplaatst. Het is enorm uitgestrekt en jevoelt je als in een woestijn.

Vanuit de camping willen we ook graag naar het noordelijkste puntje Grenen. Op deze plek botsen de twee zeeen Skagerak en Kattegattegen elkaar. Dat willen we graag zien. Via een prachtig stuk strand, met weer een aantal bunkers, komen we daar. Terug gaan we met de strandtrein terug.