Het jaar 2021 was nog een jaar vol met corona. We wilden graag op reis en kozen, na lang beraad, voor Denemarken. Denemarken leek het meest veilig met een duidelijk beleid en hoge vaccinatiegraad. Andere redenen om naar Denemarken te gaan waren het feit dat het land een erg fijn kampeerland is, erg hondvriendelijk is en....je kunt er op veel plekken heerlijk ijs eten!

Vanuit Goes rijden we eerst langs Almkerk voor een kort familiebezoek, en rijden dan door naar Toppark Hengelo.Dit camperpark, vlakbij Hengelo, ligt prachtig in de bossen en is onderdeel van het recreatiegebied Het Hulsbeek. 

Het Toppark in Hengelo is een prachtig, kleinschalig camperpark van ongeveer 50 plaatsen. Het ligt midden in de natuur in het recreatiegebied het Hulsbeek. Het park heeft toilet en douches en alles wordt bediend via de pas. Vanuit het park is het heerlijk fietsen. Voor ons een heerlijke kennismaking met dit park. Vanuit Hengelo zetten we de volgende dag koers naar Denemarken. In een dag rijden we via Bremen en Hamburg naar Denemarken. Een rit van 476 kilometer naar Tonder in het zuidwesten van Denemarken. Met het altijd aanwezige oponthoud bij Bremen en Hamburg kwamen we eind van de middag in Tonder aan.

Tonder is een klein, alleraardigst plekje. Het heeft veel kleine straatjes met een Anton Pieckachtige sfeer. Voordat je het stadje in komt is een sculpturhave, een beeldenpark. Openbaar toegankelijk met ongeveer 15 beelden van diverse soorten.

Tonder heeft ook veel vakwerkhuizen. Let ook op de bijzondere deuren en kleuren.

De linkerfoto toont de ingang van de Apotheek. Het wordt nu niet meer als apotheek gebruikt maar het is een alleraardigste winkel waar allerhande cadeauartikelen te koop zijn. Deze apotheek staat in de centrale winkelstraat van Tonder. Een gezellige winkelstraat. Even buiten deze straat staat het beeld van deze goed gemutste man. 

Onze camping ligt net buiten Tonder,maar op loopafstand. Het is de Tondercamping. Er zijn aparte camperplaatsen, ook een camping, een hostel en sportvelden. Wij kiezen voor de camperplaatsen. Er is goed, eenvoudig sanitair. Bijzonder is, dat de verse broodjes bij de receptie elke dag vers maar ook gratis zijn. Een goede plek op loopafstand van het stadje.

Voordat je het stadje Tonder binnenloopt is er een skulpturhavn, een beeldenpark. openbaar toegankelijk. Het ligt in een openbaar park. Je kunt er wandelen, beelden bewonderen en sporten. Er staat bv een heuse trampoline. Dat zullen we nog vaker tegenkomen. De Denen worden op diverse manieren tot bewegen gestimuleerd.

We willen een fietstocht maken door het Nationaal Park Vadehavet. Tonder maakt deel uit van dit gebied. We volgen daarbij Panoramaroute 401.De route is deels verhard en soms onverhard. Onbetwist hoogtepunt van deze tocht is het kerkje in Mogeltonder. Dit kerkje, dat er mooi uitziet maar niet spectaculair blijkt een schatkamer van kunst te zijn. Prachtige geschilderde panelen van Bijbelverhalen, een indrukwekkende plafondschildering, mooi altaar en prachtig orgel. We komen ogen te kort.

Prachtige kunst in het kerkje van Mogeltonder.

Ook hier, in de buurt van het kerkje, schilderachtige huizen.

Tijdens onze fietstocht hebben we een koffiestop bij een typisch fietshuisje. Dit kom je alleen in Denemarken tegen: tafel, stoelen, fietspomp, toilet. Heerlijk plekje. Ondertussen genieten we van het mooie Deense landschap dat hier veel op Nederland lijkt.

Net buiten het plaatjes Tonder ontvouwt zich het ruime landschap.

Op een kwartiertje fietsen van onze camperplaats ligt een kasteeltje. Het kasteel Schockenburg. Natuurlijk nemen we de moeite om dit kasteeltje te gaan bekijken. Het ligt verscholen  in een  bosrijk gebied. Eerlijk gezegd hadden we meer kasteelallure verwacht. Maar...het kasteel heeft bijgebouwen en ligt in prachtige tuin. Dus is het leuk om dit bezocht te hebben. 

Na deze dagen in Tonder reizen we verder naar het eiland Romo. Via een 10 kilometerlange dam bereiken we dit eiland. We zullen ons bivak opslaan op camperplaats Oasen. Deze blijkt uit 2 grote vijvers te bestaan. Rondom deze vijvers staan de campers geparkeerd. Voordat je een plaats kiest kijk je eerst even welke plaats op groen staan. Deze is vrij en die kun je in de automaat boeken. Deze camperplaats bestaat sinds 2 jaar. Alles is nog fris en nieuw. Prachtig sanitair een gezamenlijke ontmoetingsruimte en een goed sanistation. We vinden een mooi plekje met "de kont"in de wind.

De camperplaats ligt ongeveer een kwartiertje lopen van het strand. Het blijkt een bijzonder strand te zijn waar de ondergrond zo hard is dat er met auto's en camper op het strand gereden wordt. Ook wordt er "wad gelopen" naar een ander eiland aan de overkant. Wij wagen ons daar niet aan omdat we het gebied onvoldoende kennen.

Voordat je het "Sonderstrand" op gaat kom je een mooi duingebied tegen. Er staan vele vakantiewoningen. Ook is er een openbare golfbaan die zicht geeft op een ander deel van de kustlijn.

Vanaf de camperplaats is het mooi fietsen van de zee af, richting het midden van het eiland. Daar stuiten we op een bijzondere brandweerkazerne en een opvallend wit kerkje. Het kerkje valt op door de witte buitenkant maar ook de binnenkant mag gezien worden. Zoals in elke kerk in Denemarken treffen we ook hier scheepjes aan het plafond.

Na een paar mooie dagen op het eiland Romo zoeken we het vasteland weer op en gaan in noordelijke richting. Onze bestemming is Camping Esbjerg. De camping is groot en heeft ongeveer 15 verharde camperplaatsen. De camping heeft schoon sanitair, grenst aan wandel en fietspaden en ligt 400 meter van het strand. De stad zelf ligt op ongeveer 5 kilometer fietsen ver. Het strand is hier echt anders dan bij Romo. Het heeft kwelders en begroeiing. Ook bezoeken steltlopers dit gebied. Het is een prachtig beeld.

Kenmerkend voor Esbjerg is het beeld van vier reusachtige witte mannen die naar zee kijken.Deze 9 meter hoge sculpturengroep is gemaakt van wit beton. Het portretteert vier zittende mannen die uitkijken over het water van de Waddenzee. Ze beelden de pure en onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur.

De binnenstad van Esbjerg kon ons niet zo bekoren. Misschien kwam het door het druilerige weer. Wel waren er zandsculpturen , leuke wiebelstoelen en beeldjes te zien. Dat maakt de binnenstad wel wat aantrekkelijker.

Vanuit onze camping lopen we meteen een mooi natuurgebied in, glooiend en ruim.

Even ten noorden van onze camping ligt, aan de kust , het oude havenstadje Hjerting. Hier bevinden zich nederzettingen uit de Steentijd.

Na een paar dagen in Esbjerg gaat de reis verder omhoog. We zijn op weg naar Hvide Sande maar blijven steken bij Nymindegab. Dat komt door een koffiestop even voor Nymindegab. Het is een prachtig natuurgebied. Wanneer we even verder rijden zien we de camping Nymindegab. We besluiten daar te overnachten. De camping is rijk voorzien van zwembaden en glijbanen etc Dat is ook te merken in de prijs. We betalen ongeveer € 50 per nacht. Nymindegab ligt ook tegen de kust aan en heeft een prachtig duingebied. De foto,s laten zien waarom we zo verliefd zijn op de kusten van een land.

Een flauw zonnetje verandert al snel in regen wanneer we vertrekken naar Ringkobing. We maken een koffiestop bij een vogelkijkhut. Er zijn opvallend veel zwanen. We rijden door naar Camping Ringkobing. Deze camping ligt in de natuur en wordt gerund door Nederlanders. We kunnen kiezen waar we willen staan. We kiezen een plek in een hoek. Een grote plek zodat de hondjes anderen niet tot last zullen zijn. Deze camping grenst aan een speciaal hondenbos. Hier kunnen de hondjes zonder problemen worden uitgelaten. Een schitterend groot bos. 's Middags, wanneer het opgeklaard is, fietsen we naar het centrum. Ongeveer 15 minuten. Het centrum grens aan de haven gelegen aan het Ringkobinger fjord. Het is een leuk kleurrijk stadje met roodbakstenen huizen met schuine daken en stokrozen. Deze plaats werd in 1250 als handelscentrum gesticht. De oude stadskern is nog goed bewaard gebleven.

Kenmerkende huizen met stokrozen

Camperplaats aan het fjord bij Ringkobing.

In het centrum van Ringkobing is veel kleine kunst te zien: op het plein voor de kiosk, beelden in het park langs het fjord, houtsculpturen van het houtsculpurenfestival. En in het centrum het enorme beeld van de dikke dame op de schouders van een  sterke man.

Zicht vanuit de kleine haven.

We ontdekken dat er tegenover onze camping een prachtige tuin ligt: de Hostahoeve. Omdat het die middag prachtig weer is bezoeken we de tuin. Deze tuin, in het bos gelegen, is rijk aan hosta's, hortensia's, rodendendrons, vijvers en bomen. 

Vandaag is het aanvankelijk bewolkt maar het zal, blijkt later, een zonovergoten dag worden. We maken een fietstocht van Ringkobing naar de vuurtoren, NorreLyngvig, van Hvide Sande. De fietstocht gaat langs het Ringkobingfjord, over een dam naar de vuurtoren. Het is een mooie route( 706) onverhard door een mooi natuurgebied. We passeren een mooi, wit kerkje, fietsen dan over de dam en komen later aan in de duinen bij de vuurtoren. Hvide sande is een typisch vissersplaatsje. Vanuit de vuurtoren is het goed te zien. Altijd vinden we de duinen weer prachtig.

Na een paar dagen is het tijd om weer te verkassen. Lemvig is de volgende plaats. Deze plaats ligt in het noordwesten van Jutland in een heuvelachtige(!) omgeving aan de Nissum Bredning die uitkomt op de Noordzee. Wanneer we bijna bij Lemvig zijn ervaren we het heuvelachtige gebied met een heuse haarspeldbocht. Wanneer we dan langs het water rijden bereiken we onze camping Camping Lemvig. Een grote camping met goed sanitair en mooie plaatsen. We vinden een plaats vooraan vlakbij het water. Ondanks dat de zon schijnt is het water toch nog behoorlijk fris. Met de hondjes lopen we heerlijk langs het strand. De volgende dag maken we een wandeling met de hondjes naar het stadje Lemvig. Een levendig stadje met een behoorlijke haven en een toren die iets russisch heeft. Het is een gemoedelijke leuk plekje.   

Ne een paar heerlijke dagen in Lemvig gaan we verder omhoog en rijden naar Klitmoller. We hebben een plek uitgekozen op een camping die door veel surfers wordt bezocht: camping Nystrup. Bij aankomst ontvangen we een pakketje voor onze honden. Hoe hondvriendelijk willen we het hebben! De camping ligt slechts 500m van het strand vandaan. Onze plek geeft uitzicht op ruime natuurvelden. Het is een heel open camping, dat zullen we merken! De drie dagen dat we er staan vangen we veel wind. Het is stormachtig weer. Maar met de "kont "goed op de wind staan we goed. Het strand wordt getypeerd door diverse bunkers die herinneren aan vroegere oorlogen. Onze camping ligt in een natuurreservaat Thy. We benutten dat door er flink te fietsen. Wel een uitdaging met veel wind, maar prachtig. Ondertussen halen de surfers hun hart op bij deze golven. 

Onze voortuin op de camping.                           De duinen bij Klitmoller.                                           Ruige zee.

De bunkers op het strand van Klitmoller.

Geliefde surfplek!

Het natuurreservaat THY waar Klitmoller deel vanuit maakt. Prachtig!

Na een paar stormachtige dagen in Klitmoller rijden we op vrijdag verder naar Lokken. Via Fjerritslev rijden we daarnaar toe. We hebben een plek gekozen op de Grohojcamping. Het is een grote camping met mooie en veel voorzieningen bv kinderboederij. De camping ligt op 300m van het strand. De ondergrond van het strand is zo hard dat er met de camper opgereden kan worden. Er staan zelfs wegwijsborden naar bv Blokhus.(16km). Uiteraard willen we dat ook ervaren en rijden een stukje met de camper het strand op.

Van Klitmoller verder omhoog naar Lokken. Ook wanneer we tussentijds pauzeren is er een mooi weids uitzicht. We zijn op weg naar  Grohoycamping in Lokken. Onderweg hebben we een pittige wind en moeten we het stuur goed vasthouden. Ook de Grohoycamping ligt dichtbij de zee. De Grohoycamping is een grote camping met een aantal speciale camperplaatsen. Hier vinden we een goede plek voor een paar dagen. De camping heeft mooi en ruim sanitair , een kampwinkel, een soort kinderboerderij. Vanaf de camping is het 5 minuten lopen naar het strand. Dit strand is zo hard van ondergrond dat er zelfs een soort ANWB borden staan met aanwijzingen richting Blokhus (16km) Het is een enorm strand met prachtige duinen.

We vonden het bijzonder om met de camper op het strand te staan. Maar helemaal over het strand naar Blokhus rijden is ons toch te spannend. Dus we gaan naar Blokhus via de gewone weg. Vlak voordat we Blokhus in rijden zien we het grootste zandsculpturenmuseum van Europa. Natuurlijk stoppen we voor een bezoekje. Indrukwekkend zijn deze sculpturen. Ook zijn er gewone beelden in een prachtige tuin. Bijzonder voordeel is ook dat onze hondjes gewoon mee naar binnen mogen. Dus: we zien de mooiste sculpturen in een prachtige omgeving.

Aan het begin staat een grote zandsculptuur met daarop allemaal kleine afbeeldingen van de omgeving. Rechts zijn 2 uitvergrote stukken van deze grote sculptuur te zien. Prachtig!

Voorbeelden van "gewone" bronzen beelden in de beeldentuin.

Blokhus is een gezellig toeristenstadje aan de kust. 

Na ons verblijf in Lokken gaan we op weg naar de camping Rubjerg Molle. Maar voor dat we daar naar toe gaan maken we een tussenstop bij de Rubjerg Knude. Deze vuurtoren is een van de meest iconische plekjes van Noord- Jutland. Terwijl de toren langzaam wordt opgeslokt door het woeste duinlandschap toont dit spectaculaire stukje westkust hoe onstuimig en krachtig de natuur hier kan zijn.

De vuurtoren is een bezienswaardigheid met een houdbaarheidsdatum. Door het bewegelijke duinzand en de naderende kustlijn dreigt de vuurtoren in zee te verdwijnen. Bezoek hem dus voor het te laat is. Het is een bijzondere belevenis!

 

Na het bezoeken van deze bijzondere vuurtoren rijden we door naar onze camping Rabjerg Molle. De camping ligt 4 kilometer vanaf het beroemde wandelende duin, wat we ook later zullen bezoeken. De Rabjerg Mile camping ligt vlakbij het plaatsje Skagen, het noordelijkste plekje van Denemarken. De Rabjerg Mileduin is een uitgestrekt wandelend duin dat zich langzaam aan, door de oostenwind, steeds een stukje verplaatst. Het is enorm uitgestrekt en je voelt je als in een woestijn.

Vanuit de camping willen we ook graag naar het noordelijkste puntje Grenen. Op deze plek botsen de twee zeeen Skagerak en Kattegat tegen elkaar. Dat willen we graag zien. Via een prachtig stuk strand, met weer een aantal bunkers, komen we daar. Terug gaan we met de strandtrein terug. De volgende dag gaan we op weg naar de Frydenstrandcamping. Deze camping ligt aan het Limfjord. We rijden via Frederikshaven en houden een tussenstop bij de haven van Seaby. Een gemoedelijke kleurrijke haven.

Na Seaby rijden we door en gaan met de pont over bij Hals. Direct na deze overtocht is er een mooie lunchplek. Daar stoppen we even.

De Frydencamping is een mooie camping die direct aan het Lymfjord ligt. Alles is voorhanden. Links en rechts van de camping kun je lopen langs de randen van het fjord. Even verderop ligt een kleine haven.

Vanuit de Frydencamping gaan we op weg naar Knebel naar camping Solystgaard. Via de E45 en weg 21, via Ronde, rijden we naar het nationale park Molsbjerge. Het is een prachtig heuvelachtig gebied. Ook de camping is heuvelachtig en ligt aan de Ebeltoft Vig die grenst aan het Kattegat. We hadden hier willen fietsen, maar dat gaat ons niet lukken. Het is te steil voor onze fiets met aanhanger en zijn berijder! Op de camping kiezen we voor een plaats op de top met prachtig uitzicht op het water. Echt geweldig! Langs het water is  er een kiezelstrand met vele baaitjes..

We hebben genoten van het mooie uitzicht en de zon. Het is prachtig zonnig weer. We kunnen buiten eten. Daarna pakken we in en verlaten het mooie Knebel in Molsbjerge. Naar Ebeltoft is het 15 km. Bij aankomst is de eerste rij aan de haven bezet, dus staan we 2e rang naast een Zwitsers echtpaar. We installeren ons en maken veel foto's van de haven en ook de oude haven. Het is heerlijk zonnig. Na het eten stappen we op de fiets. We volgen het fietspad en stoppen bij het museum waar het grote fregat, een drie master, de Yelland ligt. We volgen het fietspad tot we bij een mooie baai aankomen en nog eens prachtig zicht hebben op het heuvelachtige gebied.

Heerlijk zo langs de kustlijn te fietsen. Een heerlijk weerzien. Maar natuurlijk moesten we nog even het stadje in.

Ebeltoft met haar vakwerkhuizen en de stokrozen.

En bij zonsondergang is Ebeltoft misschien nog mooier! De volgende ochtend verlaten we Ebeltoft en stomen we op naar Silkeborg. Dit stadje ligt in het oosten van Jutland en ligt aan de Silkeborg Langso. Silkeborg betekent zijdeburcht. Het heeft deze naam te danken aan een burcht. Deze werd volgens de overlevering gebouwd door een bisschop op de plek waar zijn in het water geworpen zijden hoed aan land zou spoelen. Onze camping , de stadscamping Silkeborg, ligt ook aan deze rivier. We kiezen voor deze camping omdat deze dicht bij het stadje ligt. 's Middags blijkt dat je wel eerst een flinke helling moet trekken om het stadje te bereiken. Maar vrijwel meteen daarna treffen we het schilderachtige haventje. Dat ligt aan de linkerkant. Rechts , zeer tegengesteld, nieuwbouw met klaterende watervallen.

Aan deze rivier ligt onze stadscamping.

De haven van Silkeborg, schilderachtig gelegen tegen de mooie groene berg.

Deze moderne appartementen staan tegenover de schilderachtige haven. Wel bijzonder.

Het meest bijzondere van het plein is het gemeentehuis. Fraaie bouw en mooie vijver met een bijzonder beeld. De volgende dag vertrekken we richting Stouby. Het is dan bewolkt en de zon zal pas 's middags verschijnen. We rijden binnendoor en een stukje snelweg E45 met als bestemming de Rosenvoldstrandcamping. Deze camping ligt in een dal aan het fjord , omringd door bossen. Wanneer we ongeveer 20 km verwijderd zijn van ons doel wordt het heuveliger. De bochten worden scherper en de dalingen wat steiler. Wanneer we aankomen bij de camping kiezen we een plekje op de voorse rij zodat we goed zicht hebben op het fjord. Een mooie plek. De camping is best groot, heeft goed sanitair en een winkeltje.

's Middags pakken de fietsen maar helaas is het voor gewone fietsen te steil. (of voor gewone fietsers) We vermaken ons die middag met zwemmen in het fjord en verkennen van de strandlijn. Mooi gebied, met zowaar een geheel uit houten stokken opgetrokken hut.

De Rosenvoldtcamping is de laatste stopplaats op Jutland. Morgen rijden we door naar het eiland Funen, naar Bogense. Via de grote brug rijden we over de , betaalde, tolbrug naar het eiland Funen. Na de brug rijden we via binnenwegen naar Bogense. We koersen op Bogense strandcamping. We waren hier eerder. Een mooie ruime camping op 500m van het strand. Steeds zoeken we weer het water op. We vinden het mooi, afwisselend. Er is altijd wat te zien. Ook vaak bijzonder licht.

Bogense is een mooi plaatsje aan de westkust van Funen. Het heeft een mooi oud centrum met knus dorpsplein en dorpspomp. In het centrum loopt ineens een schilderachtig grachtje. Bogense heeft een mooi kerkje, zowel van binnen buiten.

Bogense heeft een opvallend stadhuis met daarbij een beeld van een moeder die haar kind vasthoudt. Rechts het museum van Bogense.

Bogense ligt aan het water en heeft ook een haven buitengaats en een binnenhaven.

In Bogense ontmoeten we ook een bekende uit Belgie, manneke Pis, daarnaast de watertoren en de vakwerkhuizen. 

we hadden prachtig weer in  Bogense. Vanuit Bogense maken we een dagtochtje naar Odense, de plaats van de sprookjesschrijver Andersen, daarna rijden we door naar het noordelijkste puntje van Funen: Fyn Haved. Dit lijkt op het einde van de wereld: rustig en onherbergzaam.

Fyn haved is het noordelijkste puntje van Funen. Het is een prachtige plek. Je lijkt op het einde van de wereld te zijn. Ongerepte natuur met een klein haventje en een vuurtorentje. Na dit "rustpunt" rijden we door naar Kerteminde.

Kerteminde ligt aan het Kerteminde Fjord in het noordoosten van Funen. Deze oude visserstad bezit nog veel fraaie oude huizen. Nadat we vanuit Bogense diverse uitstapjes hebben gemaakt is het tijd om de bakens te verzetten. We rijden naar het oosten van Funen, naar Nyborg, ongeveer 50 km. Nyborg is een vissersplaats met een leuke sfeer. Onze camperplaats is aan de haven en op loopafstand van het centrum. Rondom de haven is er nieuwbouw met mooie appartementen voor de toerist. De oude stad van Nyborg is erg kleurrijk. 

Ons uitzicht op de haven van Nyborg met soms donkere dreigende wolken en ook soms een buitje.

Op maandag 13 augustus gaat de reis verder naar Sjaelland, naar Holbaeck aan het fjord. Holbaek is een handels - en industrieplaats die ontstaan is uit een burcht  van rond 1200. Onze camping ligt aan het fjord. Het is een ruime camping met ook jacuzzi, zwembaden sauna. Dat blijkt goed te passen in de wat druilerige dagen die we daar hebben.

In het centrum van Holbaek ligt de oude museumhaven met mooie, kleurige oude schepen.

De stad zelf is wat hoger gelegen met kleurrijke huizen. Wanneer we Holbaek verlaten rijden we richting Hillerod. We verheugen ons op het weerzien op camping Hillerod met eigenaresse Annet en de mooie camping. Op weg naar Hillerod maken we twee tussenstops. De eerste stop is het Selsoslot. Een authentiek slot. Helaas is het die dag gesloten. Om het slot ligt een gracht. We zien wel dat het nodig wat onderhoud nodig heeft. 

Na het bezoek aan dit slot rijden we door naar Het Jaegerprisslot. Dit slot heeft veel allure, mooie torens en ligt in een mooi park. 

Na het bezoek aan dit slot rijden we naar Hillerod. De camping Hillerod, ligt tegen het centrum aan en is inmiddels uitgebreid met meerdere velden. De camping is bijzonder in de charmante aanleg, de gebruikte materialen en de zeer gastvrije ontvangst. De trekpleister van Hillerod is het op drie eilandjes gelegen slot Frederiksborg. Een goed voorbeeld van de Hollandse renaissance. Het slot is imposant en heeft ook prachtige tuinen.

In Hillerod sprak ik een inwoonster die me attendeerde op het dorpje Gillelej. Een dorpje in het noorden van Seeland. Ze had er jaren gewoond en we moesten er beslist gaan kijken. Dus...zo'n goede tip slaan we niet in de wind. Omdat we naar Roskilde willen rijden voor de volgende stop, doen we dat via Gillelej, daarna naar het koninklijk paleis en dan door naar Roskilde. Gillelej is een klein vissersdorpje waar de netten nog buiten in de wind hangen en alles ademt er visvangst. Zoals in Zeeland bij Bruinisse of Yerseke. Erg leuk, niet groot, maar best een bezoekje waard. Vanaf het strand zien we Zweden liggen.

Nadat we Gillelej hebben bezocht en even lekker aan het strand zijn uitgewaaid rijden we door naar Fredensborg. Daar ligt het koninklijk paleis Fredensborg aan de Esrum So. Dit kasteel werd begin van de 18e eeuw onder Frederik IV gebouwd ter herinnering aan de vrede na de Grote Noordse Oorlog. Momenteel is het het voor- en najaarsverblijf van de koninklijke familie. Tijdens de aanwezigheid van de koningin vindt hier het wisselen van de wacht plaats. Wij hadden geluk....

Het schitterende slotpark met zijn brede lanen en vele standbeelden wordt als een van de mooiste parken van Denemarken beschouwd en is het hele jaar voor publiek geopend. Na dit leuke bezoek gaat onze route verder naar Roskilde. Onze camping ligt aan het Roskildefjord en is heuvelig gelegen. De camping heeft een restaurant en heeft goed sanitair. Vanaf de camping zien we Roskilde.

De Domkerk uit de 12e eeuw torent hoog boven de stad uit en is een bezienswaardigheid. De naam Roskilde is trouwens op een bijzondere manier ontstaan. Een oude koning had 2 zoons. De ene zoon Helge, werd koning over de wateren, de andere Roar, werd koning over het land. Roar bouwde huizen bij een prachtige bron gelegen aan het Fjord. Hij noemde de stad Roars-Kilde(bron).

Wij bezoeken de andere ochtend een andere bezienswaardigheid: het vikingmuseum. Het heeft een haven en een binnen museum. In het binnenmuseum zijn vikingschepen te zien die opgegraven uit het Roskildefjord. Het is een bezoek zeker waard.

Na het bezoek aan het Vikingmuseum rijden we door naar Stevns klint. Omdat we al eerder bij Mons klimt geweest zijn kiezen we nu voor Stevns Klint. Stevns Klint ligt hoger dan Mons klint en ligt ook aan de Oostzee. Het blijkt een goede keus te zijn. Wel is het wat toeristischer en drukker bezocht. Mons Klint blijkt ruiger te zijn. Bij Stevns Klint zijn de krijtrotsen te zien. Wat hier opvalt is dat er een horecagelegenheid is en een kerkje, een vuurtoren en een vissershuisje. Het kerkje heeft een bijzonder buitenbalkon waarvandaan je prachtig zicht hebt op de krijtrotsen en de Oostzee. Stevns klint is een 15 km lange steile klippenformatie. Het hoogste punt , 42m, bevindt zich noordelijker bij de vuurtoren. Bezienswaardig is het oude kerkje van Hojerup. In 1928 is het koor van deze kerk in zee gevallen. Momenteel is de kerk op de rotsen verankerd met stalen balken.

We zijn onder de indruk van Stevns Klint. We rijden nu door naar Karise en overnachten daar op camping Leagarden. Mooie camping met veel voorzieningen. De andere dag vertrekken we en we gaan, nu onze reis gaat eindigen, richting Rudby. Maar niet voordat we Nysted bezocht hebben. Dit kleinste stadje van Lolland is gelegen aan de zuidoostkust van het eiland. Het kreeg handelsrechten in 1409. De boven de hier en daar piepkleine vakwerkhuizen uitstekende kerk dateert uit de 15e eeuw. Nysted is een schilderachtig plekje wat de moeite van een bezoek waard is.

Na ons bezoek aan Nysted rijden we richting Rodbyhavn. We overnachten op camping Western Camp. Bij aankomst blijkt deze gesloten, maar we mogen wel een nacht gratis overnachten en gebruik maken van het sanitair. De volgende dag gaan we met de veerboot naar Duitsland en rijden dan naar Hengelo, het Topcamperpark waar we ook onze reis begonnen. De reis verloopt voorspoedig. Ook nu is er een mooi plekje voor ons. De komende dagen bezoeken we Doetinchem nog voor het bekijken van street art en bezoeken we het kunstenaarsdorp Ootmarsum

Wanneer we Ootmarsum binnengaan vallen de olifanten op. Op veel plekken in het dorp staan fraai beschilderde olifanten. Een kleurrijk geheel. Daarnaast mooie beelden , mooie straatjes en winkeltjes. Dus gewoon een aanrader! 

Met dit bezoek aan Ootmarsum komt een einde aan onze reis door Denemarken. Het was een mooie, gevarieerde reis door prachtige natuurgebieden. We hebben veel gezien en veel kunnen doen. Denemarken blijft voor ons een prettig land op relatief korte afstand van Nederland. We zullen er vast nog wel eens terugkomen!