In mei en juni van 2018 maakten we met onze camper een rondreis langs de oostkust van Spanje , Zuid-Spanje en midden-Spanje. Voor deze reis trokken we twee maanden uit. We orienteerden ons op de reis met het boekje "Met de camper door Spanje", ANWB reizen door Spanje en reisverslagen van andere camperaars. Er raadpleegden de volgende websites: www.anwb.nl; www.nkc.nl/camperreizen; www.tui.nl en www.metdeslakkenopreis.nl
We maakten een route- en tijdsplanning voor deze reis zodat we de plaatsen die we wilden bezoeken ook zeker zouden aandoen.
We maken een routeplan en tijdsplan zodat we alle plaatsen die we willen bezoeken ook kunnen aandoen.
In Spanje begint onze route in het Noord-Oosten bij de baai van Roses, net boven Barcelona. Van de baai van Roses naar Girona, Barcelona, Valencia, Oliva, Cartagena, Almeria, Malaga, El Puerto de Santa Maria, Sevilla, Madrid, Toledo, Burgos, Haro, Teste de Buch (Frankrijk) en zo terug naar Goes.
Voordat we Spanje binnenrijden brengen we nog een enkele dag door in Pont du Gard. We zijn daar vaker geweest en willen graag de beroemde brug nog een keer bezoeken. We kamperen op camping la Sousta. Een camping die vrije plaatsen in het bos heeft. De plaatsen zijn erg verschillend van grootte en ligging, dus je moet wel even zoeken voor een goede plek. Maar dat lukt. De camping is groot en heeft veel voorzieningen. Op loopafstand is de Pont du Gard te bereiken.
De Pont du Gard is het best behouden aquaduct ter wereld en het meest indrukwekkende nabij de Middellandse Zee. De brug is gebouwd tussen 40-60 na Christus. Er is 15 jaar aan gebouwd. De brug overspant het dal van de Gardon. De brug is 275 meter lang, heeft op de onderste laag zes bogen, op de middelste laag elf bogen en op de hoogste laag vijf en dertig bogen.
De Gardon in volle breedte met rechts het kasteel aan de overzijde van de Gardon.
Na Pont du Gard rijden we richting Spanje. We nemen daarvoor de snelweg. We hebben daarbij veel gemak van onze tolbadge. ( zie campertips). Onze volgende bivakplaats is Roses. We gaan daarheen vanwege de beroemde baai, maar ook omdat we van hieruit het museum van Salvador Dali kunnen bezoeken. We kamperen op camping Roses. Een grote camping waar we nog een plaatsje vinden. In Roses zelf gaan we al snel naar het strand en naar de baai.
De baai van Roses.
In Roses hebben we de Ciutadella de Roses bezocht. Het is een verwoest vestingwerk in de gemeente Roses. Vanaf de camping kunnen de daar op de fiets naar toe. De Ciutadella is gebouwd in de 4e eeuw na Christus. Het is in oorsprong gebouwd door de Grieken als handelscentrum. Het Ciutadella bestaat uit verschillende gebouwen: een klooster, een kasteel en bijgebouwen.
Verschillende beelden van de Ciutadella de Roses
Roses is ook onze uitvalbasis om een bezoek te brengen aan het museum van Salvador Dali. Het museum ligt in de plaats Figueras. Het is te ver op de fiets, maar er is een bushalte op loopafstand. Met de bus rijden we in ongeveer 45 minuten naar Figueras. Wanneer we door de stad lopen worden meteen geattendeerd op Salvador Dali. Er is een zuil waarop zijn markante gezicht staat afgebeeld die weerspiegelt op straat. Dali was een surrealistische kunstenaar. Dat zie je ook aan het museum: gouden standbeelden op de dakgoot sieren de gevel. Vlak voor het museum passeren we een bronzen beeld waar het hart uit gehaald is en de linkervoet uit losse kootjes bestaat. Alles is net even anders. Ook in het museum is dat zo. Er zijn beelden, tekeningen, objecten. Ze zijn overal. In vitrines, op de grond, aan het plafond, in de lucht. Het bezoek aan dit museum was voor ons een belevenis.
Dali was iemand die wilde opvallen: hij had een grote snor met aan beide einden een grote krul, bakkebaarden en hij droeg een cape met bont gekleurde vlinderjas. Een kenmerkende uitspraak voor hem was: " Iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dali ben". In zijn surrealistische werken schiep hij zijn eigen droomwereld. Ook werd hij geinspireerd door de grote platte stenen die in het natuurpark dichtbij te zien werden. Hij gebruikte die ook in zijn schilderijen.
Salvador Dali en de reflecterende zuil met zijn beeltenis in Figueras.
Het Dali museum met daarop de gouden beelden, aan de andere zijde heeft het museum eieren op het dak. In de binnentuin komen de gouden beelden weer terug.
In de binnentuin van het museum een oldtimer met op de motorkap een beeld. Rechts een schilderij van Dali
Op weg naar het museum ontmoet je deze beelden: let op de linkervoet en het ontbrekende hart. Rechts een gouden appel.
Beelden van het natuurgebied die een inspiratie vormden voor Dali. Let op de gladde enorme stenen.(vgl figuur op de rots)
Vanuit Roses zijn we verder getrokken naar Gerona. Gerona ligt op 75 meter boven zeeniveau en 102 km ten noorden van Barcelona. Gerona is 25 keer belegerd en 7 keer veroverd. De omgeving van Gerona werd al voor de Romeinse tijd bewoond door Iberische volken. In de 12e en 13e eeuw kende Gerona een bloeiende Joodse gemeenschap. Het historische deel van Gerona ligt op de steile heuvel Captuxins. Een karakteristiek beeld van Gerona zijn de "hangende" gebouwen aan de rivier de Onyar en de bruggen die deze rivier overspannen. Om Gerona te bezoeken kamperen we op een plattelandscamping, 10 km vanaf Gerona: Camping Gerona Can Toni Manescla. Een mooi fietspad door de natuur leidt ons probleemloos naar de stad. Gerona is een leuke, gezellige stad.
Gerona, met rechts vooraan de kathedraal en in het midden de kerk van Sant Feliu.
Kathedraal en de opgang.
Historische, sfeervolle straatjes in Gerona.
Gezellige winkelstraat en zicht op de kathedraal.
Brug over de Onyar in Gerona
Kleurrijk Gerona.
Net voor het losbarsten van het onweer zijn we weer op de camping. We hebben geluk gehad met het bezoek aan Gerona. We maken ons op voor vertrek naar Barcelona, ongeveer 100 km ten noord - oosten. We hebben een camping op het oog die 36 km van Barcelona verwijderd is. Volgens onze informatie vertrekt er dagelijks, meermalen een bus van de camping naar Barcelona. Zo arriveren we op camping Barcelona, bij Mataro. Het blijkt een grote camping waar we een prachtige plaats in de voorste rij uitkiezen. Zo hebben we uitzicht op zee. Meteen boeken we kaartjes voor de Sagrada Familia. De keuze van de camping blijkt prima. De campingbus brengt ons naar Plaza d Éspagna . Vandaar vertrekken 3 lijnen hop on - hop of bussen. Daardoor rijden we ook langs andere bezienswaardigheden. Het bezoek aan de Sagrada Familia gaat op tijdslotten. Zowel binnen als buiten is het een geweldig bouwwerk.
De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona naar een ontwerp van Antoni Gaudi. Sinds 1882 wordt nog altijd aan de kerk gebouwd. De huidige officiele opleveringsdatum is 2026. Het idee voor een kerk komt van de boekhandelaar Bocabella. Hij wilde daarmee tegenwicht bieden tegen de ontkerstening van die tijd. De eerste architect Del Villar werd na een jaar ontslagen, waarna Gaudi de opdracht kreeg. De basiliek krijgt 3 facades die elk een fase uit het leven van Jezus uitbeelden: de geboortefacade (noord-oost), de lijdensfacade (zuid-west) en de façade van de Glorie( voorzijde). Aan de laatste gevel is nog vrijwel niet begonnen.
Gaudi verwerkte veel Bijbelse gegevens in de basiliek. Links een Bijbels tafereel dat zeer rijk geornamenteerd is door Gaudi. Bij de Bijbelse taferelen beeldde hij ook de natuur uit als eer aan zijn Schepper. Rechts de lijdensfacade. Deze is niet door Gaudi ontworpen maar door een opvolgend architect. Deze gebruikte een moderne sobere stijl om het lijden van Christus extra accent te geven.
Links is te zien hoe kolossaal dit bouwwerk is en hoe geweldig gedecoreerd. Hoog op de zuilen zijn apostelen afgebeeld, lager zijn dieren afgebeeld. Rechts een detail waarop een pad is te zien.
De binnenzijde van de basiliek is zo mogelijk nog verbazingwekkender dan de buitenkant. Afhankelijk van het moment van de dag is de lichtinval vanwege de glas-in-loodramen blauw, geel, groenig, roodoranje etc. Ook de prachtige zuilen, die zich alsmaar verder ten hemel lijken te strekken, zijn indrukwekkend. Samen lijken ze een oerwoud te vormen.
In Barcelona zijn ook twee door Gaudi ontworpen huizen te zien. Wij bekeken Casa Mila
Casa Mila is een flatgebouw ontworpen door Gaudi tussen 1906 en 1920. Het gebouw wordt ook La Pedrera genoemd, de steengroeve, en slaat op het ruige uiterlijk van het gebouw. Kenmerkend zijn de organische en natuurlijke vormen.
Ook bezochten we Park Guell. Het is een stadspark. Gaudi ontwierp het park in opdracht van de industrieel Eusebi Guell. Het moest een tuindorp of woonwijk worden. Dat mislukte. Later nam Gaudi de opdracht aan om een op de natuur geinspireerde architectuur vorm te geven. Markante onderdelen zijn de ingang met de portiersloge, de portiersloge, de dubbele trap met salamander en de zitbank. De zitbank en de salamander bestaan uit ontelbare mozaiekstukjes.
Links en onder de zitbank op het dak die uit ontelbare mozaiekstukjes bestaat. Rechts de salamander.
Impressies van Plaza d'Espagna in Barcelona.
Na een driedaags bezoek aan Barcelona vervolgden we onze reis naar Valencia. Een route van ruim 400 km. We hadden flinke zijwind dus handen goed aan het stuur. Onze camping(Camping Valencia) lag net buiten Valencia vlakbij het strand. Bij aankomst bleek de camping goed bezet te zijn. Er was voor ons een plaats in een hoekje. Het vergde veel stuurmanskunst om onze camper zonder schade te parkeren, maar met veel geduld lukt het goed. We hadden zo toch een goede plek, naast, zoals later bleek, Engelse buren. Voor onze hondjes was het fijn omdat we met de fiets naar het strand konden om even lekker te wandelen. Lisa moet altijd even wennen aan de branding, hoewel deze minimaal was. Ook deze camping lag op fietsafstand van Valencia. Een mooi fietspad begeleidde ons de ander andere dag naar Valencia: eerst het oude gedeelte waarna we later het nieuwe deel zouden bezoeken.
Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje. De stad is gesticht in in 138 v Christus. Na vele perioden van strijd breekt rond 1400 een stabielere tijd aan voor Valencia. Deze periode staat ook wel bekend als de Gouden eeuw van Valencia. Er werden veel kerken en kastelen gebouwd. In 1910 kreeg Valencia twee overdekte markten en haar eerste treinstation: Estacio del Nord. Door de Spaanse burgeroorlog in 1936 werd deze groei verstoord. Valencia heeft een zeer gevarieerd stadsbeeld door de vele culturen die in de stad hebben geleefd.
Het treinstation Léstacio del Nord en de Mercado Central(overdekte markthal). (Beiden in Jugendstil)
In het oude en sfeervolle centrum tref je veel rijk geornamenteerde gebouwen aan.( Plaza del Ayuntamiento)
Rechts een close up van de toren van het gebouw. Ook hier Jugendstil.
Vanaf het Plaza de Virgin zien we de kathedraal van Valencia, La Seu met een achthoekige klokkentoren(la Miguelete). De klokkentoren staat los van de kathedraal. De kathedraal bewaart twee doeken van Goya. De bouwstijl is romaans -gotisch.
Rechts de klokkentoren van de kathedraal die los naast de kathedraal staat. Hij wordt ook El Miguelete genoemd. Links Iglesia Y Torre de Santa Catalina.
Ciudad de las Artes y las Ciencias oftewel de Stad van de Kunst en Wetenschap is een van de meest toonaangevende bezienswaardigheden in Valencia. Ontworpen door architect Santiago Calatrava. De bouw startte in 1989 en duurde 20 jaar. Het gebouwencomplex bestaat uit zes gebouwen en ligt in het Turiapark. Het futuristische gebouwencomplex dankt zijn bekendheid aan de bijzondere architectuur. Het stadsbestuur gaf Calatrava de opdracht om iets te ontwerpen dat meer mensen naar de stad zou trekken. Omdat het stadsbestuur zo enthousiast was over de eerste ontwerpen kreeg hij de opdracht een park te ontwerpen met architectonische gebouwen. Hieronder een aantal afbeeldingen van de verschillende gebouwen.
Na zoveel culturele indrukken hadden we behoefte aan wat rustig vertier en streken we neer in het Kikopark in Oliva. De camperplaatsen waren net buiten het park gelegen. We kregen een mooie ruime plek. De camperplaats lag direct aan het strand waar we fijn gebruik van maakten. Oliva is een klein dorp boven Allicante aan de Costa Blanca. De foto's hieronder geven een impressie van het dorp.
Strand bij Oliva.
In Oliva kwamen we een paar dagen lekker op adem. Heerlijk relaxen bij het strand en het stadje. Onze volgende aanlegplaats is Cartagena. Cartagena is een stad en havenplaats in het oosten van Spanje. De haven van Cartagena is een van de belangrijkste havens van Spanje. Cartagena is bekend om de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43) die tegenwoordig naar ruim 60 landen wordt geimporteerd. Onze kampeerplaats is een camperplaats: Area Autocaravanas Cartagena. Er zijn flink wat plaatsen. Ook is er sanitair en een overdekt terras. De plaats grenst aan een olijfgaard die ook van de eigenaar is en gebruikt mag worden om lekker in de schaduw te zitten. De eigenaar is van alle markten thuis. Het is een fijne verblijfplaats.
Weelderig versierd prachtig gebouw met rechts een detail van het gebouw.
Panorama van Cartagena met links het teatro Romano en rechts zicht op de havens.
Een keur aan verschillend gedecoreerde balkons in Cartagena.
Na het bezoek aan Cartagena reizen we verder zuidwaarts naar Almeria. Daar ligt de Coba da Gata, een woestijnachtig gebied. We installeren ons op camping Los Escullos. Deze camping ligt op vijf minuten lopen van de kust en ligt midden in het woestijngebied. We kijken uit op de bergen. De kust is grillig en ruig en bestaat uit vulkanisch gesteente. Een prachtig gebied om te wandelen. Ook trekken we er met de fiets op uit. Dat vraagt veel kracht of een elektrische fiets.(Mieke) Het is een fascinerend gebied waar we een week verblijven.
De woestijn is dor en bestaat uit stenen en een lichte begroeiing.
De ruige kust met vulkanische gesteente.
Vanaf de camping Los Escullos fietsten we (over bergen en dalen) naar San Jose.
Vanaf camping Los Escullos fietsten we, ook tegen steile hellingen op naar aan ander naburig dorp. De volgende dag zouden hier filmopnamen gemaakt worden voor een beroemde film.
Rechts de imposante grillige kust opgebouwd uit lava met daarbij het kasteel.
Stille getuigen in de woestijn.
Nadat we een weeklang genoten hebben van het prachtige landschap, werd het tijd om verder te gaan, richting Malaga. Voordat we in Malaga bivakkeren strijken we neer in Torre del Mar. Het is een leuke levendige plaats waar we een enkele dag verblijven. We kamperen op camping Laguna Playa. Er was voldoende plaats. De plaatsen zijn niet zo heel groot. Pas met de camper op voor de schotel op het dak. Op veel plaatsen is namelijk een stalen frame gemaakt om schaduwdoeken te hangen. Torre del Mar is een moderne stad in groei. Torre del Mar heeft twee historische plekken: de stadsmuren en de vuurtorens. In de Torre del Mar bezochten we ook de kapper. Een excursie op zich. Het duurde de hele middag, terwijl het bedrag een koopje was bij een zeer artistieke kapper.
Torre del Mar heeft een mooie lange boulevard waaraan de vuurtoren staat. Rechts uitzicht vanaf de boulevard.
Dreigende wolkenluchten boven het strand van Torre del Mar.
Van Torre del Mar gaat de reis verder naar Malaga. We parkeren onze camper op een grote camperplaats aan de kust. Er is ongeveer plaats voor 100 campers. Het is de Malaga Beach Area. We kiezen voor deze plek omdat voorlangs de camperplaats een rechtstreeks fietspad loopt naar Malaga. We hebben volop uitzoek. De camperplaats heeft goede voorzieningen en wij hebben een prima plek.
Malaga ligt aan de Middellandse Zee, aan de Costa del Sol. Malaga is de op een na grootste stad van Andalusie. Malaga is een havenstad. De haven is de belangrijkste bron van inkomsten en een belangrijke aanlegplaats voor cruiseschepen.
Twee delen van de skyline van Malaga met rechts het Alcabaza en op de voorgrond de bijzondere promenade.
De overdekte promenade langs de haven.
De kathedraal van Malaga en rechts het Theatro Romano met daarboven het Alcabaza.
Details van de kathedraal van Malaga.
Malaga heeft een eigen Centre Pompidou waarin een deel van de collectie uit Parijs te zien is. Rechts het bisschoppelijk paleis.
Het prachtige glas in lood in de Mercado Central in Malaga. Ook hier doemen grote rotsen op in de zee.
Tussen onze camperplaats en Malaga ligt een klein authentiek buurtschap.
De oude molen op de top van de berg in het buurtschap en rechts een woning.
Vanuit de camperplaats in Malaga vervolgen we onze route naar El Puerto de Santa Maria aan de Costa de Luz. We laten daarbij Gibraltar links liggen. We hebben er niet zo'n behoefte aan en het is lastig met onze twee hondjes. In El Puerto de Santa Maria verblijven we op camping Los Dunas. Deze camping ligt nagenoeg aan het strand. We vinden daar een goede plaats. De camping heeft goede voorzieningen en ook een restaurant. Vanuit El Puerto gaan we met de veerboot naar Cadiz. Cadiz is een echte havenstad. De recensies over Cadiz zijn niet juichend. Wanneer we in Cadiz zijn, valt het ons erg mee. De stad heeft een leuke sfeer en een paar echte eye catchers. Ook bezoeken we vanaf de camping een natural park. Cadiz is waarschijnlijk de oudste havenstad van Europa.
Cadiz, boulevard met de pastelkleurige gebouwen de barokke torens van de kathedraal. Zicht op een van de kerken.
Karakteristieke doorgang met bogen en rechts een binnenplaats van een voornaam gebouw beiden voorzien van een mozaieken vloer.
Deze fontein staat aan de voet van een beeld wat bij Cadiz hoort.
Vanaf de camping fietsten we naar het national park dat in de buurt was. Een schitterend uitgestrekt park waar we een dag vertoefden.
In kasteel San Marcos in El Puerto de Santa Maria werden die dag schoolkinderen ontvangen door de koning en adelijke dames.
Vanuit El Puerto de Santa Maria is onze volgende bestemming Sevilla. We zijn hier eerder geweest en gaan daarom nu met een speciaal doel: de Metropol Parasol. Veel mensen die in Sevilla zijn geweest hebben die bouwwerk niet gezocht. En eerlijk is eerlijk je moet het weten. De Metropol Parasol is een project in Sevilla dat Plaza de la Encarnacion en haar omgeving nieuw leven wil inblazen. De houten constructie, waarvan gezegd wordt dat het de grootste ter wereld is, werd gebouwd onder leiding van de Duitse architect Jurgen Mayer. Hij won de wedstrijd die in 2004 was uitgeschreven. In 2011 werd de Metropol Parasol voor het publiek geopend. Met de indrukwekkende houten constructie overdekt Mayer het plein, maar voorziet de stad ook van een , boven de stad uitgetilde meanderende wandelweg. Het hout is bekleed met polyurethaan. Het bouwwerk ziet eruit als vijf grote paddenstoelen. Je gaat met de lift omhoog waarna je op de wandelpromenades een prachtig uitzicht hebt over de stad. (zie foto's hieronder) In Sevilla overnachten we op een camperplaats: Area de Autocaravanas Sevilla. Deze camperplaats is een groot parkeerterrein. Niet op elke plaats is stroom. Wel toilet en douche. Deze plaats is een goede plek voor ons omdat het centrum op fietsafstand ligt.
Na dit speciale bezoek aan Sevilla gaat onze reis noordelijk verder. We gaan , via een tussenstop, naar Toledo en installeren ons daar op de camping El Greco. Deze camping vraagt het hoogste tarief van heel onze reis: 33 euro per nacht. Omdat we hier eerder zijn geweest zijn we erop berekend. De camping heeft wel een prachtig zwembad en restaurant en elke dag vers brood. We staan op een mooie plek een beetje achteraan. Op de fiets kunnen we Toledo bereiken. Toledo is een prachtige stad en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je er bent is het een groot openluchtmuseum. Echt prachtig. Tevens wordt het onze uitvalsbasis om Madrid te bezoeken met de trein. Toledo ligt aan een bocht in de rivier de Taag en ligt zo,n 70 km ten zuidwesten van de hoofdstad Madrid.
Een prachtig gebouw in Toledo is het Monasterio de San Juan de los Reyes.(klooster). Het heeft twee verdiepingen en een binnentuin. De ontvangst wordt gedaan door nonnen.
Bovenverdieping van het Monasterium en daarnaast de beneden rondgang.
Uitzicht op de torens van het monasterium door een raam op de bovenverdieping en uitzicht op de binnentuin.
Inderdaad is er een net gespannen tegen vogels .
Sfeervolle straatjes in Toledo met rechts uitzicht op het monasterium.
Overzicht op Toledo. Goed is te zien dat het op een heuvel ligt en ommuurd is.
De toegangsbrug naar Toledo toe over de Taag.
De Taag, de rivier waar Toledo aan ligt. Het station van Toledo is schitterend.
De kathedraal van Toledo is schitterend zowel van buiten als van binnen met vele kunstschatten en kapellen.
We bezochten in Toledo ook de synagoge van Santa Maria la Blanca(zie onder) De synagoge is gebouwd in 1180 en is gebouwd in een prachtige Moorse stijl. Het doet ons denken aan het Alcazar in Sevilla.
Prachtig spel van bogen en ornamentiek in de synagoge die nu door de katholieke kerk beheerd wordt.
Vanaf Toledo maakten we een uitstapje naar Madrid. We wilden daar graag de Guernica van Picasso gaan zien. Deze hangt niet in het Picassomuseum van Malaga, waar Picasso geboren is, maar in het Reina Sofia museum in Madrid. Helaas mochten er van de Guernica geen fotos worden gemaakt: volop beveiligd. Het is een indrukwekkend schilderij van 7,76m breed en 3,49m hoog. Het beeldt het bombardement op Guernica uit ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog.
Het Plaza Major in Madrid.
De toegangspoort naar het Plaza Major. Ook hier laten verliefde stelletjes een slotje achter bij een pilaar op het Plaza Major.
Het Koninklijk Paleis van Madrid Kathedraal nabij het koninklijk paleis.
Ook zij doen gewoon boodschappen. Het Museo del Prado.
Het Reina Sofiamuseum is herkenbaar aan twee grote , later toegevoegde glazen lifttorens. Binnen is de sfeer anders.
Na het bezoek aan Toledo en Madrid realiseren we ons dat we de weg naar huis zijn ingeslagen. We komen steeds noordelijker. We rijden nu verder naar Burgos. Deze plaats kennen we al goed evenals de camping: Fuentes Blancos. Wanneer we op de camping aankomen verbazen we ons over het hoge groene gras. Bij eerdere bezoeken in hoog zomer is alles verschroeid. (een voordeel van het reizen in het voorjaar is de prachtige natuur). In Burgos moeten we altijd even de kathedraal bezoeken. Een groots bouwwerk.
De toren van de kathedraal van Burgos gezien door de toegangspoort. Rechts de kathedraal in volle glorie. Een imposant bouwwerk.
Op de camping raken we aan de praat met onze buurman die ons een tip geeft om naar Haro te gaan. Haro is het centrum van de Riojastreek. Het lijkt ons wel wat, dus gaat de reis, onverwachts naar Haro, 90km te noorden van Burgos.
Er kan geen misverstand over bestaan: Haro, de hoofdstad van de Rioja. Dit leuke stadje ademt overal: wijn, wijn, wijn.
Heerlijk, volop genieten.
Na het bezoek aan Haro, rijden we door richting Bordeaux en verlaten we Spanje. We besluiten om nog even een snufje Frankrijk op te doen aan de monding van de Gironde bij la Teste de Busch. Vanaf onze mooie camperplaats Aire du Lac fietsen we naar het hoogste duin van Europa: la dune de Pilat. Dit duin is 109 meter hoog. Na een flinke fietstocht is dit een ware beklimming. Helaas is het bewolkt en hebben we beperkt zicht.
Na de heerlijke Franse tussenstop rijden we op huis aan. Na een reis van twee maanden en ruim 6000km komen we voldaan in Goes aan. Spanje heeft een nog grotere plek in ons hart gekregen: een prachtig, zeer veelzijdig land. We zullen er zeker terugkomen!