In augustus 2019 vertrekken we naar Denemarken. We gebruiken als basis de route van de NKC en suggesties uit folders. We gaan een rondreis maken met als doel zoveel mogelijk te zien. Denemarken bestaat uit een schiereiland Jutland en een aantal andere eilanden als Funen, Seeland en Langeland. Op onze reis zullen we Langeland niet aandoen. Wanneer we in Denemarken zijn blijkt dat het land flink duurder is dan Nederland. Een brood kost er omgerekend € 4,00 ( 31 deense kronen). Voor 2 kopjes koffie, 2 kopjes thee en 2 gebakjes betaalden we € 18,00. Ook de campings zijn echt duurder dan in Nederland. Op onze duurste camping betaalden we €45,00 per nacht. Daarin was gebruik van wasmachine, droger midgetgolf etc inbegrepen, maar toch. Alle campings zijn kind- en hondvriendelijk. Elke camping heeft ook gemeenschappelijke kookmogelijkheden. Onze reis duurt 20 dagen. In deze 20 dagen maken we een rondreis door Denemarken en krijgen we een goed beeld van het land.

Ons reisplan ziet er als volgt uit:

1.Van Goes naar Zutphen (220 km)

2.Van Zutphen naar Bosdorf ( 461 km)

3. Van Bosdorf naar Romo ( Jutland) ( 226 km)

4. Van Romo naar Hvide Sande (Jutland)  ( 177 km)

5. Van Hvide Sande naar Ertebolle (Jutland)  (176 km)

6. Van Ertebolle naar Grenen (Jutland) (181 km)

7. Van Grenen naar Ebeltoft ( Jutland/Djursland) ( 254 km)

 

8. Van Ebeltoft naar Malling ( Jutland) (

9. Van Malling naar Bogense (Funen)

10. Van Bogense naar Tarup ( Funen)

11. Van Tarup naar Kopenhagen ( Seeland)

12. Kopenhagen  naar Mon ( Lolland)

13. Van Mon via Puttgarden naar Reis (Duitsland)

14. Van Reis naar Goes

 

 

We overnachten op camping:

1.Heicohoeve in Zutphen

2. Camping Augstfelde

3. Romo Familiecamping

4. Camping Dancamps Nordso

5. Ertebollerstrandcamping

6. CamponeGrenenStrand

7. Blushojcamping

    Camperplaats bij de haven Ebeltoft

8. CampOneAjstrupstrand

9. Bogense strandcamping

10. Tarupstrandcamping

11. Camping DCU Absalom

12. Camping Mon Klimt

13. Camping...….

 

De camping Augstfelde in Bosdorf ligt aan de Vierersee. Het is onze eerste campingplaats op weg naar Duitsland. Een mooie camping met schoon sanitair gelegen aan het fraaie meer.

Vanaf Bosdorf rijden we via Flensburg naar het waddeneiland Romo. Om er te komen rijden we over een 11 km lange dam. We passeren een gebied met lagunes. Een plek voor vogels en insecten.

Op het waddeneiland Romo kamperen we op Familiecamping Romo. Deze camping grenst aan een prachtig natuurgebied dat zich tot de kust uitstrekt. Dagelijks liepen we daar met onze hondjes en zochten we bramen.

Bijzondere kampeermiddelen trekken altijd de aandacht zoals deze daktent op een Kever. Wanneer we de camping aflopen zien we deze mooie rode boerderij.

Vanaf onze camping fietsen we naar het noorden van het eiland naar Juvre. Daar staan deze kenmerkende boerderijen met hun rieten daken. Ook vinden we daar resten van walvistanden die verwerkt zijn in een afscheiding.(zie hieronder)

De omheining van deze walvistuin is gemaakt van walviskaken uit 1772.

Wanneer we vanuit Juvra terugfietsen kleinste schooltje van Denemarken. Het staat in Toftum. je kunt een kijkje nemen in dit schooltje om het interieur te bekijken. Het schooltje dateert uit 1784. Echt leuk om te zien.

In Denemarken wordt veel gevlagd. De rood-witte vlag zie je vaak wapperen. De Deense vlag ontstond bij toeval toen het Deense leger in de slag Tallim in gevaar verkeerde. Plotseling viel er toen een rode vlag met wit kruis uit de hemel. De soldaten kregen weer moed en behaalden de overwinning. Na de dood van Margareta I in 1412 werd de vlag als nationaal symbool in gebruik genomen.

Het eiland Romo heeft een groot natuurgebied dat een groot deel bestaat uit duinen. De duinhuisjes gaan soms door hun begroieiing haast op in de omgeving. Na een paar mooie dagen op Romo zette de reis zich voort naar Hvidesande. We rijden naar Hvidesande via Ribe, Esbjerg en Blavland.

Ribe , in Zuid West Jutland, is de oudste stad van Denemarken. Het hele centrum valt onder monumentenzorg. Bijzonder zijn de vakwerkhuizen.

Ribe is een leuk gezellig stadje. Ook karakteristiek zijn de stokrozen tegen de gevels.

De Domkerk, gebouwd tussen 1134 en 1225 is de enige 5 beukige kerk in Denemarken. Rondom is een levendig plein met restaurants en winkels waarvan een aantal ook weer vakwerkhuizen zijn. Bij toeval passeerde een oude auto die prachtig paste in het oude tijdsbeeld.

Op onze route naar Hvidesande rijden we langs Esbjerg. Hier staan we stil bij het beeld: "Mennesket ved havet"Dit beeld is gemaakt ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Esbjerg. Deze 9 meter hoge mannen kijken uit over de Waddenzee. Daarna rijden we door naar de vuurtoren van Blavandshuk. Deze vuurtoren staat op een granieten sokkel.

Aan de voet van de vuurtoren in de duinen zijn diverse duinhuisjes te vinden waar flink wordt gevlagd. Van hieruit rijden we door naar onze bestemming Hvidesande, camping Dancamp Nordso.

Hvidesande, het witte zand, ligt op een landtong Holmsland klit en ligt tussen de Noordzee en het het Ringkopingfjord. Het woord fjord heeft niet de betekenis zoals in Noorwegen maar het is een groot meer. De camping is groot en ligt tegen de duinen aan. Mooi, maar wel open en winderig. De camping is goed voorzien van sanitair en kookplaten etc. Ook heeft het een overdekt zwembad. Met de camper maken we een dagtocht via het dorp Hvidesande, naar de vuurtoren en dan naar Ringkoping.

Het kerkje van Hvidesande is een kerkje zoals we er nog veel in Denemarken tegen zullen komen. Veel kerken hebben deze identieke vormgeving. Rechts een schip in het haventje van Hvidesande.

Van Hvidesande rijden we eerst naar de vuurtoren Mr Lyngvig. Deze ligt mooi in het duingebied. Dan rijden we door naar Ringkoping. Dat ligt aan het Ringkopingfjord. Het is een leuk stadje met een karakteristiek haventje en bijzonder stadhuis. Na deze dagtrip gaan we de volgende dag naar Ertebolle. We doen dat door onderweg langs Viborg te gaan. 

Viborg is de hoofdstad van Midden- Jutland en betekent "heilige plek op de heuvel". En inderdaad moet je een klimmetje maken om Viborg te bereiken en om de Domkerk te bereiken. Eeuwenlang is Viborg een bisschopsstad.

De Domkerk in Viborg. Naast de Domkerk ligt het museum en het park Latinerhaven. Een oase van rust in de stad. In het park kun je heerlijk zitten en rondlopen langs de fontein en door de perken. 

Deze mooie trap geeft toegang tot het museum naast de Domkerk. En wanneer je het park Latinerhaven uitloopt belandt je pardoes in de winkelstraat. Daar zijn verschillende beelden geplaatst, zoals dit beeld van een bedelend meisje. Vanuit Viborg rijden we verder, via de 533  naar onze bestemming in Ertebolle. Dit plaatsje ligt het Limsfjorden. De camping ( de Ertebollerstrandcamping) is een mooie rustige camping met zwembad(niet open) en restaurant. De stroom wordt hier apart gemeten met een aparte stekker. Vanuit de camping fietsen we door de bossen langs het fjord. Een fjord met een soort duinen die in bebossing overgaat. 

Langs de kust de typische kleurrijke houten huisjes met rechts de duinen langs het Limsfjord. Vanaf Ertebolle rijden we , na een overnachting door richting Grenen. Dat is het noordelijkste puntje van Jutland. Het ligt nog boven Skagen. We rijden eerst naar Logstor. Dat is een kleine mosselstad.  Daarna rijden we door, de brug over naar Aggersund. Daar staat een klein pittoresk kerkje met kerkhog en kleine tentoonstelling. Het waait flink, maar het is de moeite waard. Vervolgens gaan we via de 29 naar Fjetterslev en de 569 naar Bulbjerg. De Bulbjerg is een berg van 49 meter hoof liggend aan de Jammerbocht. Wanneer we uiteindelijk de top bereiken , blijkt dat we niet de enige camper zijn. Er is een prachtig uitzicht op de Jammerbocht. Door de hevige wind moeten we voorzichtig lopen, maar het lukt om langs de top te lopen en alles te kunnen zien.

Straatbeeld Logstor, mosselstadje.

Aggersund, kerkje met kerkhof.

Vanaf de Bulbjerg een prachtig zicht op de Jammerbocht.

Vanaf de Bulbjerg zicht op de Jammerbocht. Via de Jammerbocht rijden we noordelijker naar Grenen naar de camping. Grenen ligt 6 km ten noorden van Skagen. De camping ligt in de duinen tegen het strand aan. De camping is goed ingericht met ruime plaatsen en modern goed sanitair. Bijzonder aan het strand is dat er diverse bunkers op het strand staan. 

De vuurtoren van Grenen en een bunker zoals er meerdere op het strand te zien zijn.

Wanneer we vanuit Grenen naar Skagen wandelen door de duinen zien we dat alle huizen in Skagen geel van kleur zijn tot zelfs de kerk aan toe. Skagen is een geliefde plaats bij schilders vanwege het bijzondere licht.

In Skagen zijn mooie winkels, waaronder deze wijnwinkel. Nadat we genoten hebben van het mooie noordelijke stuk van Jutland gaat de reis de volgende dag verder, naar het zuiden. Ons doel is Ebeltoft. We vertrekken met droog weer richting Frederikshavn maar al snel gaat het regenen.  zal de hele dag zo blijven. Maar...we zitten droog en rijden rustig door. Frederikshavn heeft deze prachtige kathedraal en een bijzondere kruittoren.  Van Frederikshavn rijden we door naar Seaby envia Seaby rijden we naar Voegaard. Daar bekijken we het renaisanceslot Voegaard.

Na het bezoek aan dit bijzondere slot rijden we over de 589 langs de kust naar Hals. Daar steken we per veerboot het Limfjord over. Langs de kust rijden we via Hadsund en Randen naar Ebeltoft. Dit plaatsje is een trekpleister voor natuurliefhebbers. Het ligt in het nationale park Molsbjerge. Onze camping Blushoi ligt in de natuur, op een berg aan het Kattengat. Vanaf de camping hebben we rechtstreeks zicht op het Kattengat. Een bijzondere camping met prachtig vakwerkhuis.

Omdat Ebeltoft meerdere gezichten heeft rijden we de andere dag naar de haven van Ebeltoft, aan de andere kant van het dorp. Aan het prachtige haventje zijn prima camperplaatsen met mooi sanitair. Een prachtige plek, van waaruit we het dorp bezoeken en een bijzonder fregat.

In het middeleeuwse plaatsje Ebeltoft ligt een historisch fregat. Het fregat de Julland is een oorlogsschip uit de 19e eeuw. Het schip nam deel aan de aanslag bij Helgoland in 1864.

Ebeltoft is een erg pittoresk stadje met vakwerkhuizen, leuke kleine straatjes en bijzondere winkeltjes. Midden in het stadje is het oude raadhuis te vinden  uit de 16e eeuw. tegenwoordig is er een museum in gevestigd. Rechtsonder de bijzondere look van de schoenmaker.

De straatjes in Ebeltoft doen je teruggaan in de tijd. Zoals hieronder een geven van een huisje in de hoofdstraat met vakwerk en wat groen tegen de geven. In het haventje viel ons oog op de karakteristieke vissersbootjes zoals je die in de scandinavische landen tegenkomt.

Na het genot van Ebeltoft zakken we verder af naar het zuiden. We willen richting het andere eiland Funen, maar maken een tussenstop in Malling. We rijden via het Lymbackstrand, door de heuvels van Molsbjerge ( Nationaal Park) naar Agri. Daar bezoeken we de Agri Bavnehoi (137m) waar vandaan we een mooi uitzicht over de regio zullen hebben.

Onze reis gaat verder richting Ronde. Met druilerig weer komen we aan bij Ronde, om de Middeleeuwse Koningsburcht Kalo te bekijken. Deze burcht ligt een eind in het water. Via een lange strek, over keien, kun je de burcht bereiken. Aan weerskanten is de strekdam omgeven met lagunes. De wandeling naar de burcht valt tegen. Zeker bij dit vieze weer. We komen wel dichtbij de burcht, maar kunnen hem niet binnengaan.

We rijden door naar Arhus via de 15 om daarna richting Malling te gaan via de 451. Deze weg gaat dwars door de bossen. Een mooie route maar soms erg smal voor de camper. Wanneer we in het bos een vrachtwagen met oplegger tegenkomen moet er gedraaid, gestoken en gekeerd worden om elkaar fatsoenlijk voorbij te laten gaan. Best even spannend. Maar alles gaat goed zodat we later ongeschonden aankomen op de camping Campo One Arstrupstrand. De camping is groot en goed en heeft voldoende plaats. Het eerste plaatsje in de buurt is Malling. Dit plaatsje is niet bijzonder maar heeft wel een supermarkt en bovendien een station. Maar deze camping is voor ons slechts een overnachtingsplek. We zijn immers op weg naar het eiland Funen. De andere dag rijden we dan okk, bij droog weer, met een zonnetje richting Bogense, in het noorden van Funen. We rijden eerst naar Malling en rijden dan door het platteland tot de aansluiting bij Skanderborg. Zo rijden we door naar Jelling. Dat is onze eerste stopplaats. Jelling is namelijk de bakermat van Denemarken. Daar is het allemaal begonnen. Nadat we eerst een hoosbui hebben laten passeren wandelen we naar het kerkje van Jelling waar twee grote runenstenen herinneren aan de start van Denemarken.

Het kerkje in Jelling is bijzonder van buiten en van binnen. Het is wit en ligt bij twee grafheuvels. Van binnen is het modern prachtig vormgegeven. Het kerkje is dan ook in trek als trouwlocatie(ook die middag als wij er zijn) maar ook voor andere evenementen.Historisch is de plaats voor de Denen van belang omdat de naam van Denemarken voor het eerst voorkomt op de stenen die bij de kerk staan. De naam dateert van rond 900. Ze zijn achtergelaten door de koningen die destijds op die plaats woonden. De stenen zijn opgesteld in glazen kooien zodat er geen beschadiging kan plaatsvinden. 

Opgravingen toonden aan dat er rond het complex palissaden hebben gestaan. Deze zijn nu modern weergegeven. Ook zijn restanten van een stenen schip gevonden. Ook daarvan is een deel op een moderne manier vormgegeven.

Vanuit Jelling rijden we door naar Veilje. een mooi stadje, waar we helaas beperkte tijd voor hebben. We kijken vanuit Veilje op de brug over het Veiljefjord.

Via Veilje rijden we naar Bogense, in het noorden van het eiland Funen. We zoeken een plekje op de Bogensestrandcamping. Een grote, maar mooie camping. Vanuit de camping kunnen we te voet naar het strand en het stadje. Dat blijkt erg leuk te zijn. Eerst 's avonds wat impressies opdoen aan het strand.

Strand en haven bij avond.

Het weidse water met zo'n typisch Deens huisje.

Sfeervolle straatjes met een keur aan verschillende huizen langs de straat.

Naar verluidt liep Bogense voorop in de ontwikkeling van windenergie. Hier nog (links) een overblijfsel van een van de vroegste windmolens. Rechts de Traegarden. Het is een van de oude winkels. Het is prachtig gerenoveerd. Het gebouw werd gebruikt als handelsopslag, een houtverkoop, een schuilplaats voor vluchtelingen en een gevangenis.

In Bogense sta je plotseling oog in oog met Manneke Pis. Het is een kopie van het beeldje in Brussel met een eigen verhaal: Op een dag, toen de veerboot van Jutland arriveerde in Bogense, vonden de werknemers een achtergelaten weeskindje, verstopt in de veerboot. Het kindje werd geadopteerd door de lokale slager. Het kindje groeide op tot succesvol zakenman en consul. In 1934 gaf hij dit beeldje van het kleine jongetje als teken van dank aan de burgers van Bogense. 

Op de middelste foto staat het Hempels huis. Dit huis heeft verschillende functies gehad. In 1982 kreeg het huis de restauratieprijs als prachtig voorbeeld van zorgvuldig restaureren. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw.

De foto rechts laat de brouwerij zien. Onder de begane grond is een gewelfde middeleeuwse kelder. Deze kelder werd in de 19e eeuw gebruikt als destilleerderij.

Door Bogense stroomt een stadsbeek.

De Nicolaikerk in Bogense staat aan de rand van het dorp. Er is een mooi hoekje, waarin de ruit een mooie spiegeling te zien is.

Het huidige gemeentehuis is gebouwd in 1920. Het heeft een fraai carillon. Voor het gemeentehuis staat een beeld van een  moeder die zich bekommert om haar kind.

Bijzonder in Bogense is de oude waterpomp op het marktplein. De bijzondere huizen en de limoenbomen maken dit marktplein tot een van de mooiste  in Denemarken. De huidige pomp is een kopie van de oude pomp die in het midden van het plein stond. Rechts de watertoren die in 1910 is gebouwd toen de stad zijn eerste waternetwerken kreeg. Van Bogense rijden we door naar Odense, de plek waar sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen gewoond en gewerkt heeft. Wanneer je daar loopt , begrijp je hoe Andersen werd geinspireerd om zijn sprookjes te schrijven.

Vanuit Odense vervolgen we onze route naar Kvaerndrup voor een bezoek aan het Egeskovslot. Dit slot is de best bewaarde waterburcht van Europa. De geschiedenis gaat terug tot de 14e eeuw. Het slot is gebouwd in 1554. Het slot is gebouwd op eiken palen en had aanvankelijk alleen een ophaalbrug. (Egeskov betekent "eikenbos". In het kasteel, dat prachtige tuinen heeft, zijn verschillende musea gehuisvest zoals collectie antieke auto's, vliegtuigen, poppenhuizen, motoren en brandweerwagens. Ook zijn e een oude kruidenierswinkel en smederij ondergebracht.

Dit zie je vanuit het slot.

En zo ziet het er van binnen uit in het slot.

Na dit imponerende bezoek aan het Egeskovslot, waar je wel een hele dag kunt doorbrengen, zoeken we een overnachtingsplek. Deze vinden we op de strandcamping Tarup. Helaas is het regenachtig en erg bewolkt zodat het uitzicht over het water erg beperkt is. Anders is deze camping een mooie plek. De andere dag rijden we naar het eiland Seeland om Kopenhagen te bezoeken. We passeren de brug en rijden over de enige tolweg van Denemarken naar Kopenhagen. We hebben gekozen voor camping DCU Absalom. Deze grote camping wordt door veel mensen gebruikt om Kopenhagen te bezoeken. We krijgen een goede camperplaats toegewezen. Camping is prima, maar zeker niet goedkoop. De andere dag gaan we met de fiets naar het station en dan met de trein naar Kopenhagen. Heel goed te doen. Eenmaal uit de trein zwerven we een hele dag door Kopenhagen. Het blijft een erg leuke stad met veel bijzondere plekken en een prettige sfeer!

Vanaf het station in Kopenhagen lopen we eerst langs Tivoli en lopen we naar het raadhuis.

Het raadhuis van Kopenhagen wordt opgesierd door beelden van enorme draken evenals de fontein voor het raadhuis.

De drakenfontein staat op het plein voor het raadhuis. Het beeldt een gevecht uit tussen een draak en een stier. Het beeld is van brons en geplaatst in 1904.

Naast het raadhuis staat het beeld van Hans Christiaan Andersen, de sprookjesschrijver, die nationaal aanzien geniet.

Via de hoofdstraat, Stroget, lopen we via de kathedraal naar de Ronde toren. De Ronde toren heeft de oudste sterrenwacht van Europa en wordt nog steeds gebruikt. Om omhoog te gaan is er een route zonder traptreden. Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en je kunt zelfs Malmo in Zweden zien liggen.

Deze gewelven liggen tegenover de ronde toren. Vanaf de Ronde Toren gaat onze wandeling door Kopenhagen verder via de Nikolaj kusthal. De kunsthal is gevestigd in een gerenoveerde 16e eeuwse kerk. Het gebouw is een orientatiepunt in de stad. In de kunsthal wordt moderne kunst  tentoongesteld merendeels installaties.

Vanaf het plein is de Nikolajkerk goed zichtbaar. De kerk is eigenlijk aan de buitenkant interessanter dan van binnen. De "inside" is een beetje teleurstellend en mager. Op onze weg naar de Nyhavn zien we verschillende bijzondere entrees zoals deze met de bank boven de deur. Op weg naar de Nyhavn passeren we het Koninklijk Deens Theater. Dit voorname gebouw dateert van 1874 en ligt aan het Kongens Nytorvplein.  omdat er aan de overkant van het kanaal een nieuw ultramodern operagebouw is verrezen heet dit nu het Oude podium. Er worden nog steeds opera - en balletuitvoeringen gespeeld.

Het balkon van het theater en de corridor die het theater verbindt met de andere zijde van de straat. We merken dat het drukker wordt en dat we de Nyhavn bereiken. De Nyhavn is een topplek in Kopenhagen met zijn bijzondere sfeer, terraasjes, gekleurde huizen en mooie schepen. Daarom hieronder verschillende impressies.

Aan het einde van de Nyhavn doemt het nieuwe moderne operagebouw op. Wanneer we langs de kade verder lopen naar de beroemde zeemeermin passeren we gerestaureerde gebouwen en andere moderne gebouwen.

Het beeld van de kleine zeemeermin is een wereld beroemd standbeeld in Kopenhagen. Vanaf de Nyhavn is het nog een behoorlijk stuk lopen voordat je er bent. Het stelt de hoofdpersoon voor van het gelijknamige sprookje van Hans Christiaan Andersen. Het is gemaakt door Edward Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen, van de Carl brouwerij. Het beeld is 1,25 groot en werd op 13 augustus 1913 op een rots in de haven geplaatst. Eriksen wilde de ballerina Ellen Price als model. Zij de hoofdrol spelen in de balletuitvoering van de Kleine Zeemeermin. Maar toen de ballerina hoorde waar het beeld geplaatst zou worden, bedacht ze zich. Zijn echtgenote stond model voor het torso.

Vanaf de zeemeermin lopen we terug en passeren eerst de Sankt Alban church. deze kerk is een anglicaanse kerk, gebouwd in 1885. Het is gebouwd in een neogotische stijl. Voor de kerk staat de Gefjonfontein. deze bevat een aantal dierfiguren die wordt voortgedreven door de godin Gefjon.

Lopend door kleurrijke straatjes komen we bij het koninklijk paleis Amalienborgpalace. Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margarethe II van Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim. De gebouwen dateren van rond 1750. De vier vleugels van het paleis liggen rond het standbeeld van Fredrik V. Het paleis is nog steeds in gebruik als werkpaleis. om 12.00u vindt de wisseling van de wacht plaats.

Na deze vele indrukken wandelen we terug via de Nyhavn via de Nygade en de hoofdstraat , de Stroget naar het station. We passeren nog een mooie fontein op de Nygade en zien glazenwassers aan het werk op een modern gebouw. (zij liever dan ik)  Wehebben veel gezien, maar lang niet alles. Mogelijk voor een andere keer.

Na ons bezoek aan Kopenhagen willen we naar het eiland Mon om de krijtrotsen te bekijken. We vertrekken de andere dag en stoppen als eerste in Stege. Stege ligt op een landtong en is beschermd door vestingwallen. Stege was de eerste stad in Denemarken met een vrouwelijke burgemeester in 1950(!). Rijdend op de landtong hebben we mooie uitzichten.

Stege is een stadje met leuke straatjes en een bijzondere kerk. Het vroegere koopmanshuis is nu een apotheek. De kerk ik Stege is een bezoek zeker waard. De kerk dateert uit 1200 -1250 en is in Romaanse stil gebouwd. Opvallend is het schip Justitia dat gebouwd is door een Noorse zeeman uit Bergen. Hij schonk het in 1718. Als het jaar eindigt op een 8 wordt het schip in processie de kerk binnen gebracht. Ook heeft de kerk een prachtige preekstoel, daterend uit 1630 en gemaakt in barokke stijl. Daarnaast moet ook het zandstenen doopvont worden genoemd. Het meest bijzonder zijn evenwel de muurschilderingen en tekeningen uit de 14e eeuw. De schilderingen zijn gemaakt in een naieve stijl. 

Rijdend door het platteland rijden we naar slot Liselund. Dit slot ligt op het eiland Mon, nabij de krijtrotsen van Mons Klint. Het slot ligt in een groot park. Het is gebouwd einde van de 18e eeuw door de Franse Edelman Antoine de Bosc de la Calmette. Het slot vernoemde hij naar zijn vrouw Elizabeth(Lise). Op het park bevinden zich , behalve het slot een Noors huis, een Zwitsers huis, een oosters huis alsmede een aantal vijverpartijen. Vroeger was het park nog groter, maar door aardverschuivingen zijn delen verloren gegaan. 

Slot Liselund met hieronder respectievelijk het Zwitserse huis, het oude slot en het Noorse huis.

Vanaf Liselund, waar je de camper trouwens goed kunt parkeren, is het nog een klein stukje rijden naar onze camping Mons Klint. Deze camping ligt mooi in de natuur en is van alle gemakken voorzien. Je betaalt een flink bedrag maar dan kun je ook alles gebruiken. We kiezen een plekje op een wal, zodat we mooi uitzicht hebben. Vanaf deze camping gaan we de krijtrotsen bezoeken.

Mons Klint zijn de krijtrotsen op het eiland Mon. De witte krijtrotsen zijn miljoenen jaren oud en steken mooi af tegen de azuurblaauwe Oostzee.  Zowel Mons Klint en Stevens Klint zijn toeristische bezienswaardigheden.

Het bezoek aan de rotsen is erg leuk. je moet wel een aardige wandeling en afdaling trotseren om er te komen. Voor ons is dit het laatste station in Denemarken. We gaan via de overtocht bij Puttgarden terug naar Nederland. Denemarken: een mooi land met veel variatie en veel rust!