In april 2022 gingen we plannen maken voor onze reis. Eerst dachten we naar Spanje te gaan. Maar de temperaturen daar van 45 graden in mei deden ons besluiten dat niet te doen. We waren dit jaar namelijk, door omstandigheden, gebonden aan het hoogseizoen. Daarna dachten we nog even aan Frankrijk, maar we verwachtten dat dat veel te druk was. Dus: naar het Noorden. Naar Zweden om precies te zijn. Ik ging aan het werk om een mooie route uit te zetten. Dat is altijd al een leuke voorpret. Zo ontstond het idee om een rondje te maken onder de twee grote meren, een uitstapje te maken naar Gotland en Olland en via Denemarken terug naar Nederland. Onze reis gaat van de zuid-westkust onder de grote meren langs naar de oostkust. Met uitstapjes naar Gotland en Olland.

We starten onze reis in  Sleeuwijk, op camping De la Rue voor een familiebezoek. Dan rijden  we door naar de Heicohoeve, nabij Zutphen. Een relaxte camperplaats waar op zaterdag, verse pizza's worden gebakken. Het is dan ook al lang warm geweest in Nederland. Het gras is niet groen meer. Via een mooie fietstocht, waarop we een ooievaar spotten, bezoeken we kasteel Hacqfort.

Bijzonder bij het kasteel is zeker de oude watermolen. Daarnaast is er een mooie moestuin en bloementuin. Het kasteel ligt prachtig in het bos.

Vanuit Zutphen reizen we via Hamburg en Bremen naar Denemarken. We overnachten in Gyhum. Een vroeger bruisende camping is nu in verval geraakt. Voor een nachtje kan het wel, al ligt de camping wel ver van de snelweg af. Vanaf Gyhum reizen we , via de pont van Puttgarten naar Rudby in Denemarken , door naar onze camping in Sakskobing. Bij de boot moeten we lang wachten. Er zijn mensen die gereserveerd hebben, die gaan toch voor. Op onze reis gaat dit jaar Lois voor het eerst mee. Ze is een kooikerhondje van 6 maanden. Een hele belevenis voor haar samen met zusjes Luna en lotje.

De camping in Sakskobing is een stadscamping die goed gevuld is maar toch een mooi plekje voor ons heeft. Vanwege de enorme warmte zullen we ons warmtedoek ook installeren. Het mooie van deze camping is dat het op korte afstand ligt van het centrum, van een stadspark(handig voor het uitlaten van de honden) en van de fjord. Sakskobing is een klein charmant stadje met een opvallende watertoren met 2 gezichten. 

Naast onze nieuwe huisgenoot Lois, gaan ook Lotje en Luna mee. Soms worden we vergezeld door een zwaan in het fjord.

Van Sakskobing gaat de reis naar Zweden. We rijden via Kopenhagen , over de brug (de Oresundbrug) en door de tunnel via Malmo naar onze eerste overnachtingsplek: Hoor, de Jagersbocamping. De brug was jarenlang onderwerp van gesprek en is in 2000 gerealiseerd. Hij is 8 km lang. Het plaatsje Hoor ligt in de provincie Skane, dat samen met Blekinge (de tuin van Zweden)  Zuid-Gotaland vormen.  Bij aankomst is het druk. We moeten wachten op een plaatsje, maar het lukt. De camping is gelegen aan een meer. De camping heeft een winkeltje, geen afgebakende plaatsen.

Op fietsafstand van de camping ligt het Bosjokloster. Het werd rond 1080 als klooster gebouwd. Tegenwoordig is het in particulier eigendom. Het klosster ligt op een mooi landgoed aan een meer. Behalve mooie tuinen zijn er ook tentoonstellingen en er is een cafe. Toen wij er waren was een eer prachtige tentoonstelling van quilts van Claudia Pfeil waarin onder meer Cordoba is verwerkt. Ook is er een tentoonstelling van lokale ambachtsmensen en een tentoonstelling over mystica Hildegard van Bingen. Alle maal de moeite waard.

Een van de mooie quilts van de tentoonstelling en beeldjes in de vensterbank met uitzicht op de rozentuin van het Bosjokloster. Het plaatsje Hoor is niet bijzonder. Wel zagen we nog een typisch Zweeds natuurhuis.

Van Hoor, reizen we naar Bastad , aan de kust. Bastad is een havenplaatsje op het schiereiland Bjarehalvon. Bastad is een Middeleeuws stadje met mooie huizen en mooie stranden. Het heeft een haventje. In Bastad staan we op de camping met dezelfde naam. Een prima camping, met mooie camperplaatsen, een winkel en een eigen hondenuitlaatbos. Personeel is zeer vriendelijk. De camping ligt op een kilometer van het strand. Behalve Bastad is dit stukje Zweden bijzonder vanwege Hovs Hallar. Het ligt op de noordkaap van het schiereiland en is geologisch interessant met indrukwekkende rotsen en grotten.

Middeleeuwse winkeltjes in Bastad.

Kenmerkende kerk van Bastad met de roodwitte kleuren en bijzondere toren met trapgevel. Rechts de preekstoel en gewelf.

Langs de kust van Bastad liggen in zee vele rotsblokken waar vogels, bv aalscholvers, genieten van de zon.

Het strand  rond Bastad is groot en heeft een prachtige steiger. Op een andere plek staat bijzonder meubilair en een andere pier om af te sluiten met dreigende luchten boven het strand. 

Vanuit Bastad bezoeken we het vissersdorp Torekov en Hovs Hallar.

Vanuit Havs Hall rijden we naar het westen naar het vissersdorpje Torekov. Het is een klein leuk plaatsje maar heeft een erg fraaie kustlijn. Het schip met de vlaggetjes bij de kanonnen is een museumschip.

Nadat we genoten hebben in Bastad en omgeving is het tijd om verder noordelijker te gaan. Ons reisdoel is Vaberg. Onderweg is het soms droog, soms nat De camping die we op oog hebben kunnen we niet vinden. We kiezen daarom voor de Lajetcamping. Een vrij grote camping met genummerde plaatsen. Sanitair is prima. De plaatsen kunnen iets meer privacy hebben wat ons betreft maar voor een paar dagen moet het kunnen. Vanaf de camping kunnen we naar zee lopen waar een mooi natuurgebied is en waar volop gesurfd wordt. De stad Vaberg lokt ons niet zo aan dus we bezoeken vooral de haven, de zee en het natuurgebied. Een mooie omgeving om te wandelen en te fietsen en, als je het kunt, te surfen. Er staat die dagen dat we er zijn behoorlijke wind.

Bij mooi weer vertrekken we op donderdag 28 juli naar Uddevalla. We gaan op weg naar Uddevalla waar we naar het Haftenresort willen gaan. het schijnt prachtig te liggen. Naarmate we dichter in de buurt komen van de camping wordt het bergachtiger. De camping blijkt inderdaad prachtig te liggen, maar is tjokvol. Er is nog plaats op een voetbalveld verderop zonder stroomaansluiting. Daar bedanken we voor en rijden verder. Eerst maar een siets eten en zoeken naar een alternatief. Dat vinden we even verderop bij de Fossencamping. deze camping is kleiner, soberder(geen zwembad met glijbaan etc) maar dat deert ons niet. Als we ons aanmelden is aanvankelijk de reactie dat er geen plaats is, maar bij een beetje doorvragen blijkt er toch een plaats met electra te zijn, iets meer achterop de camping. Wanneer we op de plaats zijn aangekomen valt het mee. Er staan nog twee campers. Deze camping blijkt een waar paradijs te zijn. het ligt direct aan het enige fjord van Zweden, het Gullmarsfjord . Dit fjord is in het midden 190 meter diep. Vanaf de camping kun je in het fjord zwemmen, duiken, varen, suppen, duiken. Het is een geweldige plek. We zijn in die paar dagen de camping nauwelijks af geweest. De camping heeft een redelijke winkel. 

na het heerlijek verblijf op de Fossencamping is het ook weer tijd om verder te gaan. Ons reisdoel is Lidkoping, de Filsbackcamping. Op de weg ernaartoe doen we ook het stadje Vanerburg aan. Dit stadje heeft de bijnaam : Klein Parijs. Daarom maken we daar een tussenstop. Op de zondagochtend is het nog rustig in het stadje. We parkeren op het marktplein en kijken rustig rond.

Na deze kleine tussenstop rijden we door naar onze bestemming: de Filsbackcamping in Lidkoping. De camping grenst aan een van de grote zuidelijke meren: het Vanernmeer. Tevens ligt het langs de spoorlijn. Dit blijkt minder erg dan het is. Het aantal treinen dat voorbijkomt is op 1 hand te tellen. We krijgen een plekje nabij het uitlaatbos. Dit bos blijkt niet zo heel groot. De camping is goed. Goed sanitair, winkeltje, broodje etc. Na veel goede warme dagen regent het 'snachts. Lidkoping wordt door de rivier de Lidan verdeeld in twee stukken, het oude en het nieuwe deel. We bezoeken het oude deel. In het oude deel valt direct de bijzondere kerk op. Het was een kerk maar is nu VVV met terrasjes etc. Wanneer je door de stad loopt zie je veel tekeningen van kinderen op stenen afgebeeld en foto's die het leven van vroeger laten zien.

Het Vanernmeer bedekt door witte wolken en de haven van Lidkoping.

Vanuit Lidkoping maken we uitstapjes naar het noorden naar het beroemde Lacko Slott. Dit ligt op het puntje van het noordelijke schiereiland. Het Lacko slott werd in 2001 uitgeroepen tot het mooiste slot van Zweden. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en werd in de 17e eeuw verbouwd. Het wordt aan drie kanten door water omgeven. Het kasteel ligt prachtig en wordt omgeven door prachtige natuur.

Vanuit het Lacko slott gaan we door naar Spiken, een klein schilderachtig vissersplaatsje. We zijn er wat later op de middag. Het gaat wat regenen en het is zwaar bewolkt. Desondanks is het er druk met autobussen en campers. Een toeristisch plaatsje.

Na een paar dagen Lidkoping en omgeving vertrekken we. Onze volgende halteplaats is Akersund. We rijden een stukje provinciale weg en een stukje snelweg. Plotseling steekt er een ree over. Dat kan zomaar gebeuren in Zweden. Onderweg is het regenachtig. het tereein wordt heuvelachtiger. De camping van Akersund ligt aan een meer. We kiezen een plaats met uitzicht op het meer. De camping heeft veel vaste bezoekers maar er zijn nog een aantal toerplaatsen over. We ontdekken dat er vanaf de camping een fietspad gaat rechtstreeks naar het dorp. Dat gaan we morgen onderzoeken. De omgeving van Akersund is prachtig, graanvelden, bossen, heuvels en rotsen rodomm het meer. Meermaals maken we daar een wandeling.

De kerk van Akersund heeft een mooi interieur en bijzondere, met goud belegde graftomben.

Uit een andere tijd dateert deze "rikstelefoon", een vroegere telefooncel. Tegenwoordig in gebruik als boekenuitleenpunt. 

Wanneer we 'savonds nog een hapje eten in Akersund pakken de donkere wolken zich samen. We zijn net op tijd thuis voordat er een flink onweer losbarst. Alle luifels worden in een flits neergehaald.

Na genoten te hebben van de omgeving gaat onze reis weer verder. Nu richting Borensberg. Borensberg is een kleine plaats aan het Gotakanaal. Dit kanaal is een beroemd kanaal. het loopt dwars door Zweden heen van Goteborg naar Stockholm en is 190 km lang. Er hebben 58.000 aan gewerkt om het gereed te krijgen. Over de hele lengte heeft het kanaal 58 sluizen. Toevalligerwijs blijken onze buren , die ook in Zweden rondreizen op diezelfde dag ook in Borensberg te zijn maar na op de camperplaats, terwijl wij op de strandbadetcamping staan. We besluiten de volgende dag een feisttocht te maken langs het Gotakanaal. We zullen diverse sluizen tegenkomen vanwege het enorme verval.

Sommige sluizen worden nog met de hand bediend. Jonge studenten klaren dit klusje!

Borensberg kreeg haar naam door de bouw van het Gotakanaal. Voordien had het een andere naam. De aanleg van het Gotakanaal had veel invloed op de ontwikkeling van het stadje. Het heeft nu een kleine 3000 inwoners. Wanneer je het stadje uitrijdt passeer je een brug voordat je later het Gotakanaal bereikt. Vanaf de brug zijn er dan mooei uitzichten.

Na ons verblijf in Borensberg nemen we afscheid van onze buren Theo en Marian. Zij blijven nog een dagje in Borensberg . Wij zetten koers richting Valdemarsvik. Dit plaatsje ligt al richting aan de Oostkust. De Granacamping ligt aan een fjord dat uitmondt in de Oostzee. We krijgen een plekje achter de heuvel. de camping ligt mooi, direct aan een wandelpad naar het pittoreske dorpje. het heeft ongeveer 3000 inwoners. Al snel krijgen we op onze campingplaats bezoek van een eekhoorn, later zal ook een egel ons nog bezoeken.

Langzaamaan schuiven we steeds meer op naar de Oostkust. Onze volgende plaats is Vastervik. Deze plaats grenst aan de Oostzee.We hebben als camping uitgezocht Vasterviks resort. Een soort centreparks zou je zeggen, maar toch wel iets bijzonderder. De overeenkomst is dat alles aanwezig is op het park. maar het bijzondere is dat vanaf de camping diverse eilandjes te voet te bereiken zijn. Dat geeft deze plek wel een bijzondere dimensie. Ook zijn er afvaarten om een rondvaart te maken. Alles op de camping is prima in orde: prima sanitair, een winkeltje, restaurant, zwembad etc. voor al deze mogelijkheden moet wel betaald worden; we betaalden € 47,50 per nacht. Wij vonden dit de prijs alleszins waard.