Op 17 juli 2017 vertrekken we met de camper naar Andalusie. Mijn zus zette ons op het spoor na een 8 daagse fly drive. We maken een routeplan en een tijdsplanning. Daarbij gebruiken we  het boekje "Met de camper door Spanje" en bezoek ik verschillende websites om ideeen op te doen: www.anwb.nl; www.nkc.nl/camperreizen; www.tui.nl; www.metdeslakkenopreis.nl

Onze reis begint in Chaam op camping Buitenlust. Dat is voor ons een fijne uitvalsbasis waar we ook door het jaar heen regelmatig verblijven. Prachtig in de bossen. Vanuit Chaam naar Amiens, Le Mans, Bordeaux, Zarautz, Bilbao, Burgos, Segovia, Sint Helena, Granada, Ronda, El Puerto de Santa Maria, Sevilla, Cordoba, Plascencia, Burgos, Bordeaux, Meschers sur Gironde, le Mans, Amiens, Goes. 

Op 17 juli vertrekken we richting Amiens. We overnachten op de camping Municipal in Poix de Picardie. De camping ligt in een klein dorpje in Frankrijk. De camping is ruim opgezet, maar raakt in de loop van de middag vol. Het is een echte doortrekcamping met goede voorzieningen.

Poix de Picardie met twee verschillende doorkijkjes en een Mariabeeld boven de ingang van de Eglise.

Van Poix de Picardie gaat de route verder zuidwaarts. We rijden aan op Le Mans. Inderdaad bekend van de 24 uur van Le Mans. We zoeken een plaatsje op de camping Pont Romain. Deze camping is gesloten tussen 12.00u en 15.00u. Dan moet je buiten wachten. We hebben geluk, de camping is open. Er is nog een plaatsje vrij op het campergedeelte.

Le Mans is een stad met een prachtige Gotische kathedraal. Tevens heeft de stad ook een mooie "anton pieckachtige sfeer" met  vakwerkhuizen. 

Kathedraal van Le Mans

Cathedrale Saint -Julien du Mans is een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in Frankrijk. De kathedraal is gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw.

Indrukwekkende spitsbogen, het orgel uit de 16e eeuw en het gebrandschilderde glas uit ongeveer 1140.

Kooromgangen en een beeltenis van een op het portatief spelende engel.

Straatje Le Mans

Sfeervolle straatjes in Le Mans.

Vakwerkhuizen en , in het midden een Mariabeeld in een hoek van een huis en rechts een zo kenmerkend straatje voor Le Mans.

Na deze mooie tussenstop in Le Mans is Zarautz onze volgende bestemming. Zarautz ligt in Noord- Spanje. We gaan via Bordeaux en de Pyreneen naar Zarautz. We kiezen deze bestemming om zo San Sebastian te kunnen bezoeken. Zarautz is een grote camping, die aan de grillige Noord-Spaanse kust grenst. De camping wordt veel bezocht door windsurfers. We krijgen op de camping een redelijke plaats toegewezen. De camping heeft alle voorzieningen inclusief winkel etc. Al snel blijkt hoe mooi de kust hier is. Grillige rotsen en diepe dalen.

Ruige kust bij Zarautz.

Vanaf onze camping vertrekt er een bus naar Zarautz, vanwaar we met de trein verder gaan naar San Sebastian. Een leuk reisje waarbij onze hondjes zich ook goed vermaken. San Sebastian is een mondaine badplaats die aan de Golf van Biskaje ligt.

Aan de baai van La Concha ligt het strand van San Sebastian. Dit trekt veel toeristen evenals de boulevard met zijn wel heel bijzondere lantaarns.

San Sebastian kent veel mooie gebouwen waaronder het Miramar Paleis uit 1893 (links.)

We hebben ons voorgenomen om op weg naar Andalusie in ieder geval Bilbao aan te doen. We willen daar het Guggenheimmuseum bezoeken. In Bilbao hebben we ons oog laten vallen op camperplaats Kobetamendi.Dit blijkt een schot in de roos. Deze camperplaats is hooggelegen waardoor je een prachtig uitzicht hebt op Bilbao. Gelukkigerwijs krijgen we ook het eerste plekje vooraan toewezen. Een prachtige plek. De camperplaats heeft beperkte voorzieningen. ( wel sanitair)

Bilbao van bovenaf.

Vanaf camperplaats hebben we prachtig uitzicht op Bilbao. Deze foto's zijn genomen met een telelens.

Bilbao overdag en 's avonds.

Vlakbij onze camperplaats is de bushalte die ons naar het centrum brengt om naar het Guggenheimmuseum. Het Guggenheimmuseum Het Guggenheimmuseum in Bilbao is een van de 3 Guggenheimmusea in de wereld. In Venetie en New York staan ze ook. Het museum in Bilbao is een museumstuk op zich vanwege de deconstructivistische architectuur. Dit is een moderne bouwstijl waarbij de bouwwerken een verwarrende collectie willekeurig bij elkaar geplaatste vlakken en verwrongen lijnen lijken, die samen de indruk wekken dat de constructie elk moment in elkaar kan zakken. Het gebouw is ontworpen door architect Frank Gehry. Het gebouw is bedekt met titaniumplaten. Die moeten ervoor zorgen dat het gebouw 100 jaar kan schitteren. De permanente collectie geeft een overzicht van de plastische kunst van de 20ste eeuw met werk van Salvador Dali, Andy Warhol, Picasso en  Rothko. 

Guggenheimmuseum Bilbao

De titaniumschubben zijn goed zichtbaar evenals de deconstructivistische bouwstijl.

Ook binnenin het museum is alles indrukwekkend vormgegeven.

De spin bij Ggenheimmuseum

Bekend is de reuzenspin voor het museum. (vgl de mensen die erbij staan)

Een voorbeeld van plastische kunst in het museum: een doolhof. In deze kunst kun je lopen. Het is een gekke ervaring want je verliest je besef voor ruimte en tijd. Het is reusachtige kunst, let op de verhouding met de personen.

De zeer moderne markthal (mercado central) in Bilbao met veel staal en glas maar gelukkig ook lekkere tapas.

Met een beetje weemoed nemen we afscheid van Bilbao en onze prachtige camperplaats om koers te zetten naar Burgos. We installeren ons daar op camping Fuentos Blancos. Op deze camping zullen we nog vaak terugkeren. Er zijn geen afgebakende plaatsen en je mag zelf een plaatsje zoeken. De camping heeft vele voorzieningen. Vlakbij de camping is een fijn fietspad wat rechtstreeks naar de oude stad Burgos leidt. Vanaf de camping brengen we een bezoek aan het klooster La Cartuga de Mira Flores. Wat een rijkdom aan kunst en sereniteit.

Het klooster is rijk aan vele kunstschatten.

Van Burgos, gaan we verder zuidwaarts naar Segovia. Segovia is de hoofdstad van de provincie Segovia. De oude stad ligt boven op een rots waar twee rivieren samenkomen. De stad ligt 87 km van Madrid. Beroemd in Segovia zijn het aquaduct, de kathedraal en et kasteel. Verder is Segovia een leuke gezellige stad met mooie straatjes in het ommuurde deel van de stad.

 

We kampeerden in Segovia op camping Aqueduct. Een bescheiden camping met zwembad, winkeltje en goed sanitair

Aquaduct in Segovia.

Het aquaduct van Trojanus bestaat uit 160 bogen en twee verdiepingen. Het is 728 meter lang en maakte deel uit van een waterleiding 16 km lang tussen Riofrio en Segovia. 

Kathedraal van Segovia.
Alcazar van Segovia.

De prachtige gotische kathedraal is herbouwd in de 16e eeuw.           Het alcazar(kasteel) van Segovia.

Straatje in Segovia en zicht op Segovia met ( in de rechterfoto) links de schaduwen van het aquaduct. Van Segovia rijden  we naar Toledo. We kamperen daar op de enige camping , en daarom ook een dure, die er is: camping El Greco. Een mooie camping met goed sanitair , zwembad , restaurant etc. Maar het meest plezierig is dat Toledo op fietsafstand bereikbaar is. We zijn op doorreis en zullen maar een nachtje blijven. Daarom gaan we 'savonds naar Toledo. Het blijkt prachtig mooi, niet voor niets Unesco werelderfgoed. We hebben nu een eerste impressie en doen Toledo in onze volgende reis (oost- midden spanje) uitgebreider aan. 

Toledo en brug over de Taag

Toledo met de toegangsbrug over de rivier de Taag.

Toegangspoorten van Toledo

De opgang naar de kathedraal en een detail van de geornamenteerde pilaren binnen in de kathedraal.

Omdat het van Toledo naar Granada ruim 400 km rijden is, maken we een tussenstop in Sint Helena. Een klein dorp. De camping grenst aan een enorme olijfgaard. Na Sint Helena rijden we door naar onze bestemming Andalusie. De eerste stad die we daar aandoen is Granada. We hebben kaartjes in Nederland geboekt voor het Alhambra. Dat moet lang wachten in de rij voorkomen. Granada is een belangrijke stad in Andalusie. Het ligt op 738 meter boven zeeniveau aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. In de stad bevindt zich een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. Het staat op de werelderfgoedlijst evenals de wijk Albaicin en de Generalife. Albaicin is de oude Moorse wijk die op een heuvel ligt, recht tegenover het Alhambra dat met de wijk verbonden is via een aantal bruggen over de rivier de Duro. Het paleis Generalife was het zomerpaleis van de Nasridische sultans van Granada. Door de mix van Joodse, Moorse en katholieke invloeden is Granada een zeer interessante stad.

In Granada is het vaak zo warm dat er doeken over de straten zijn gespannen om schaduw te geven. Rechts: de kathedraal. in Granada verblijven we op camping hotel Sierra Nevada Een mooie camping, dicht bij een bushalte waarmee we makkelijk in het centrum komen.

Onze kampeerplaats op camping Sierra Nevada, de hondjes samen in de stoel, uitzicht op Granada vanuit Alhambra. 

Alhambra in Granada

Het Alhambra met de bergen op de achtergrond. Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort  van de Moorse heersers. Het ligt op een heuvelachtig plateau. Het Alhambra is de grootste bezienswaardigheid van Andalusie. Alhambra betekent rode steen en verwijst naar de rode klei die gebruikt is voor deze stad in een stad. Binnen de muren van het Alhambra bevinden zich diverse paleizen.

Het Alhambra is van binnen waanzinnig mooi gedecoreerd.

Alles in het Alhambra is uitbundig gedecoreerd: mozaiek, goud. Ook pilaren en poorten zijn ruim voorzien.

Patio de las arrayanes in Alhambra.

Patio de las Arrayanes in het Alhambra.

Vanuit het Alhambra kijk je op Granada.                                                     Binnenplaats met leeuwenfontein.

Generalife bij Alhambra.

Het Generalife, het zomerverblijf van de vorst, nabij het Alhambra.

De prachtige tuinen van het Generalife. Een waar lustoord.

Centrum van Granada

In het centrum van Granada.

Beelden van de moorse wijk Albaicin. Deze wijk ligt op een heuvel. Wij gingen met een busje omhoog.

Boven en onder impressies van het Monasterio de Jeronimo

'Kathedraal van Granada

Kathedraal van Granada, waar ook een koninklijke kapel is.

Vanuit Granada voert de reis ons verder zuidwaarts naar het gebied van de witte dorpen. We rijden naar Ronda, het bekendste witte dorp. Het is bijzonder omdat het aan een diepe rotskloof ligt. We vinden een camping El Sur net buiten Ronda. De camping is netjes, maar de plaatsen zijn krap en ongelijk. Dat maakt het wat lastig. Vanaf de camping fietsen we naar het centrum via een mooie afdaling. In het centrum is de kloof onmiskenbaar aanwezig en zie je de oude brug en de nieuwe brug. Een prachtig gezicht dit bijzondere dorp.

Dewitte dorpen in Andalusie

Ronda, een van de witte dorpen in Andalusie.

De oude brug van Ronda

De oude brug van Ronda.

Ronda op de rotsen

Het witte dorp Ronda, gebouwd op de rotsen.

Vanuit Ronda zicht op de bergen.

Vanuit Ronda zicht op de bergen.

Landschap bij Ronda en ook gezien vanuit de oude brug.

De indrukwekkende rotsen , oude brug en karakteristieke kerk van Ronda.

Na zoveel cultuur hebben we behoefte aan een beetje zon, zee en ontspanning. Daarom reizen we verder naar El Puerto de Santa Maria. Nog best een grote stad met een oud historisch centrum. We installeren op camping Las Dunas, nabij het strand. Het strand ligt aan de baai van Cadiz. We hebben er paar dagen heerlijk uitgerust.

Mooi Spaans binnenplaatsje met fraaie mozaiektegels.                           Rechts het strand met mooie gelige kliffen. 

Deze stad heeft een bijzondere vuurtoren met een poort aan het einde van een golfbreker. Velen maken een rijtoer door de stad.

Een reusachtig bloeiende cactus, antieke tweemaster in de haven en kleurige nieuwbouw in El Puerto de Santa Maria.

Na een paar dagen ontspannen te hebben in El Puerto de Santa Maria vervolgen we onze route naar Sevilla. We kamperen daar op een camperplaats Aero Autocaravanas. Via een lang pad bereik je de camperplaats. De camperplaats is weinig spannend: een overslagplaats voor autos. Wel hebben sommige plaatsen elektra en is er goed sanitair. Voor ons een goede plek om met de fiets Sevilla de bezoeken. Sevilla biedt ook heel veel culturele hoogtepunten. We bezoeken de beroemde kathedraal en beklimmen de Giralditoren. 

In het stadspark Parque Maria Luisa deze prachtige fontein. Daarnaast een prachtig paleis, nu een museum.

Links de entree van de kathedraal van Sevilla en een inkijkje in de kathedraal. Dan de Giralditoren die aan de kathedraal staat.

Interieur van de kathedraal van Sevilla.

Uitzicht vanaf de Giraditoren op onder andere het dak van de kathedraal.

Sevilla

Uitzicht vanaf de Giralditoren met zijn 104 treden op  Sevilla. Ook het zicht op de bogen  van de kathedraal.

Muzquita in Cordoba

Cordoba, de Mezquita. Dit gebouw verenigt een moskee en een kathedraal. Nadat de Moren waren overwonnen vestigde het katholieke geloof zich. De regerend vorst voorkwam de sloop van de moskee omdat hij het erg mooi vond. Nu zijn de moskee en de kathedraal verenigt in dit gebouw. Prachtig mooi.

De ingang van de Mezquita. De poort verwijst met de bogen naar de bogen die binnen in de moskee rijkelijk te zien zijn. Ook de brug naar de Mezquita toe is bijzonder.

Zo loop je vanaf de brug naar de Mezquita door de poort met dubbele zuilen. Binnen het kathedrale deel van de Mezquita.

Deze bogen zijn onderdeel van het moskeegedeelte van de Mezquita.

Standbeeld en fontein in het centrum van Cordoba en een karakteristiek hoekje in de buurt van de Mezquita.

In de straten van Cordoba

Berijder met zijn paard door de straten van Cordoba.

Vanaf Cordoba gaan we noordelijker naar Plascencia in de Extramadura. We verblijven op camping Mon Fragues. De camping grenst aan een natuurreservaat. De volgende dag na aankomst maken we een natuurtocht in Mon Frague onder leiding van een gids. We rijden met  een 4 wheel drive door het gebied om vogels, herten en anderen dieren te spotten. Door dit gebied stroomt de rivier de Taag. Het gebied heet Extramadura omdat er extreme temperaturen voorkomen.

Het natuurgebied Mon Frague in de Extramadura met op de voorgrond de rivier de Taag.

Dit hertje spotten we op onze natuurtocht.

De grijze rotsen zijn een ideale schuilplaats voor de aasgieren en de vale gieren. Ze vallen tegen de grijze rotsen nauwelijks op.

Ook deze berggeit  op zoek naar voedsel, spotten we hier in Man Frague. Een prachtig gebied waar we niet uitgekeken raakten.

Kamperen in de Extramadura

Kamperen in de Extramadura.

We verlaten de Extramadura en rijden naar Burgos. Deze plaats in Noord-Spanje is voor veel mensen een halteplaats. We kamperen op camping Fuentes Blancos. Burgos is een mooie plaats met een prachtige kathedraal. Vanaf de camping fiets je langs de rivier naar het centrum van de stad.

Om naar de kathedraal te gaan passeer je de brug en ga je door de poort met daarop veel beeltenissen van figuren. rechts de ingang van de kathedraal en de vele traptreden.

Kathedraal van Burgos

Vanuit de poort krijg je zicht op deze prachtige kathedraal.

Details van de kathedraal van Burgos.

Vanuit Burgos vervolgen we onze reis naar het noorden, passeren de Pyreneen en komen uiteindelijk aan in Meschers sur Gironde, inn Frankrijk. We komen er bij toeval aan omdat het niet eerder lukt om een goede overnachtingsplek te vinden. Het blijkt een erg leuk stadje te zijn in een prachtige omgeving. Het ligt in het zuiden van de Charente Maritime aan de monding van de Gironde. Het bijzondere zijn de klakstenen kliffen waar grotten in gevestigd zijn. Vanaf de grotten kijk je 30 meter naar beneden. twee grotten de Regulus en de Matato zijn nog toegankelijk voor het publiek.

Meschers sur Gironde.

Meschers sur Gironde heeft een aantal grotten aan de kust. Grillig en indrukwekkend.

Typerend voor dit gebied zijn de vissershuizen op palen waarvandaan de netten worden neergelaten.

Vissershuizen Meschers sur Gironde

Typerend voor dit gebied zijn de vissershuizen op palen waar vissers hun netten aan hangen.

Vanaf Meschers sur Gironde is het 10 kilometer fietsen naar Royan. Vanaf de kliffen is Royan in de verte te zien.

Ruige kust Meschers sur Gironde

Vanaf Meschers rijden we via Le Mans en Amiens terug naar Goes en komt onze Andaulsie-reis ten einde.