Rome.

In april 2017 gingen we naar Rome. Vanaf het vliegveld gingen we met de bus en de metro naar onze bed en breakfast. Deze bleek vlakbij het metrostation gelegen en op loopafstand van belangrijke bezienswaardigheden. Een prima verblijfplaats dus. In het voorjaar  heeft Rome een aangename temperatuur en is natuur mooi in bloei. Een prima temperatuur voor een vijfdaags bezoek. Al gauw werd het bezoek aan het restaurantje aan de overzijde een traditie om lekker de dag met koffie te beginnen. 

Rome is de hoofdstad van Italie en het bestuurlijk centrum van de regio Lazio en de Citta Metropolitana di Roma Capitale. De stad heeft ongeveer 2,8 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van Italie. Volgens de geschiedschrijver Titus Livius is de stad in 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus.Volgens archeologen ontstond Rome in 4 fasen. Het Forum Romanum was het hart van de oude stad.

Rome bevindt zich in de regio Lazio in het midden van Italie. De stad ligt aan de oevers van de Tiber. 

Rome is rijk aan vele bezienswaardigheden. Bekende voorbeelden van het Romeinse Rijk zijn: het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon. Het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek dateren uit de zestiende eeuw. De Trevifontein is van latere datum.

Plattegrond van Rome met midden onder Het Colosseum en Triomfboog. Vandaaruit links omhoog het Forum Romanum. Vanuit het Colosseum rechtsonder de Sint Pieter.

Circus Maximus. In de oudheid was dit een groot stadion in het centrum van Rome. Het circus werd gebruikt voor de populaire wagenrennen.

Het Colosseum bij avondlicht. De buitenmuur bestaat uit drie rijen met tachtig bogen.

Het Colosseum. Het Colosseum was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancieerd door de heersende keizer. De spelen duurden 100 dagen en bestonden uit gladiatorengevechten en schouwspelen. Het Colosseum bood plaats aan 50.000 toeschouwers.

Het Colosseum is gebouwd uit beton, tufsteen en baksteen en heeft een omtrek van 527 meter.  Het Colosseum is gebouwd door keizer Vespasianus Flavius en wordt ook wel Amphitheatrum Flavium genoemd.

De bouw werd begonnen in 72 onder keizer Vespasianus. De buitenmuur bestaat uit 3 rijen van 80 bogen.

Het Forum Romanum, voorheen het centrum van Rome. Nu bestaat het uit ruines van triomfbogen, tempels en basilieken. Het forum werd gebruikt voor spelen en ceremonies. Een van de spectaculairste hiervan was de triomftocht, waarbij de zegevierende republikeinse generaals in een imponerende stoet over de Via Sacra trokken.

Forum Romanum. Bij de groene deur de entree van de Curia Julia.

Forum Romanum gezien vanaf de Palatijnheuvel. Rechts onthoofde beelden in het Forum.

Brug over de Tiber die leidt naar het "leprozeneiland" waar in vroeger tijden besmette mensen geisoleerd werden.

Kijk op het leprozeneiland.

De Spaanse trappen bevinden zich op het Piazza di Spagna. Spaanse trappen is de populaire naam voor dit plein. De Trappen horen bij de kerk Trinita dei Monti die in opdracht van Lodewijk XII is gebouwd.

Het interieur van de Trinita dei Monti.

Uitzicht vanaf de Spaanse Trappen.

De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed.  Het is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. De fontein is getekend door Bernini in de stijl van de late barok. De bouw duurde 30 jaar: van 1732 tot 1762. Het is gebouwd tegen de achtergevel van het Palazzo Poli.

De fontein wordt zeer zeer druk bezocht. Sommigen gooien een muntje in het water en doen een wens.....

In deze kerk wordt Moeder Teresa in gedachtenis gehouden. Vanuit de binnenplaats hebben we een mooi  uitzicht.

Op onze wandeling door Rome zien we een grote mensenmassa. Er is iets aan de hand. We zijn op het Piazza Venezia. Hier komen vier belangrijke wegen bij elkaar. Het paleis, Palazzo Venezia werd gebouwd door Pietro Barbo, die later Paus werd. De bouw werd gestart in 1455. Daarna heeft het paleis dienst gedaan als ambassade voor de Republiek Venetie. Vandaag is het een museum voor Middeleeuwse en Renaissance kunst. De menigte mensen blijkt te zijn gekomen voor de Tocht der Gladiatoren die jaarlijks wordt gehouden.

Uitzicht vanaf de trappen van het museum Middeleeuwen en Renaissance.

Het Pantheon is een antieke tempel in Rome uit de 2e eeuw v Chr. Pantheon betekent gewijd aan alle goden.

Het Sint Pietersplein gezien vanaf het dak van de Sint Pieter. Vooraan staan de twaalf apostelen. Middenin de obelisk. Aan beide zijden daarvan een fontein. Het plein behoort bij de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad, ontworpen door Bernardo Rosselino. De kerk werd gebouwd tussen 1506 en 1626 in laat renaissance-barok architectuur.

De zuilengang aan de rechterzijde. De zuilengangen beelden de omarming van de kerk uit. Detail van de zuilengang.

Een van de twee fonteinen op het Sint Pietersplein. Van de obelisk gaat de legende dat een deel van het kruis van Christus in de obelisk is verwerkt.

Toegang tot de musea van de Sint Pieter.

In de musea is alles rijk gedecoreerd. Ook aan de plafonds zijn de schilderingen te zien.

Fragment van het plafond van de Sixtijnse kapel.

Koepels die op de Sint Pieter staan.

Detail uit de Sint Pieter.

Castel Sant'Angelo is het Mausoleum van Hadrianus, de Romeinse keizer. Het werd in de tweede eeuw gebouwd. Rond de veertiende eeuw werd het in gebruik genomen als pauselijk fort. Tegenwoordig is het een museum.

Het gebouw van Justitie, rijk versierd en de brug over de Tiber.

De Termen van Caracalla. De ruines van de badhuizen van Caracalla zijn een overblijfsel uit de derde eeuw. De Thermen van Caracalla werden gebouwd in opdracht van keizer Caracalla om zijn volk te plezieren. Later werd een hypocaustsysteem geplaatst waarbij hete lucht de vloer verwarmde. Tot in de twintigste eeuw is dit systeem vaak als inspiratiebron gebruikt voor de huidige technieken. 

In de Thermen van Caracalla zijn overblijfselen te zien van tekeningen die in het steen zijn aangebracht evenals patronen in de vloer.

Doorkijkje in de Thermen en een deel van de gebruikte vloerpatronen.

Pleintje met kerktoren op het "leprozeneiland ".

Interieur van het kerkje op het "leprozeneiland": altaar en geestelijke in gebed.

Brug over de Tiber, naar "leprozeneiland.

Nog eenmaal: het Forum Romanum.