Zoals bij velen het geval was, hebben wij ook onze reisplannen aangepast aan de coronamaatregelen. Omdat we het verstandiger vonden om in Nederland te blijven gingen we, zonder plan, op stap. Voor het eerst gingen we met drie hondjes als reisgenoot op pad. Luna was, als kleine pup, sinds april in ons gezin gekomen. Ook zij reisde nu met ons mee. Vanuit Goes legden we eerst aan bij een vertrouwde camping: Aan de Groene Papegaai in Hoogerheide in Brabant.( voor een beschrijving van de camping zie rubriek campings/camperplaatsen.)

Het mooie van deze camping is dat het tegenover een prachtig natuurgebied ligt waar je prachtig kunt wandelen.

Soms liep de schaapskudde er te grazen. Hier in een mistige ochtend.

Vanuit de camping is het maar een klein eindje fietsen om de Volksabdij te bereiken. In deze abdij kun je nu overnachten. We deden dat eerder met de fiets. Leuk om te doen. Je kamer is een vroegere kloostercel. De abdij ligt prachtig in de bossen.

Volksabdij te Ossendrecht.

Zuilengang Volksabdij                                                                                       Bossen rondom de Abdij.  

Op weg naar landgoed Ravenburg in Putte fiets ik langs de Joods-Israelitische begraafplaat.

Ook passeren we op onze fietstocht het nationaal oorlogsmuseum. Buiten staan deze legertank en het afweergeschut. Ook in het dorp staat een legertank, gebouwd in 1917 en gebruikt door de Duitsers. Vlak naast deze tank staat de vrolijke bierdrinker zoals dat de zuidelijke mens betaamt.

Uiteindelijke bereiken we ons doel: landgoed Ravenhof in Putte. Het blijkt een enorm landgoed te zijn met een heus kasteel, een bijzonder tuinhuis en een fruitmuur. Vanuit het centrum van het kasteel is er zicht op het tuinhuis Glorietta. Het tuinhuis was het pronkstuk. Er gaat het verhaal dat het tuinhuis ook door een ondergrondse gang bereikbaar was. maar...er is nooit bewijs voor geleverd. Het kasteel ligt op een zeer royaal landgoed met prachtige bossen, vijver en wandelpaden. Erg de moeite waard. Uiteraard is er een plekje om iets te drinken.

Een ander landgoed wat vanaf de camping in Hoogerheide goed aan te fietsen is, is het landgoed Mattemburgh. Het landgoed is een van de 5 gaafst bewaarde landschapstuinen. Het landgoed is gesticht door de burgemeester van Bergen op Zoom, Peter Cuijpers. De tuinen zijn het initiatief van zijn zoon Louis. Het landgoed heeft de naam gekregen van zijn moeder Maria van Mattemburgh.De tuinen sluiten aan bij de prachtige villa en zijn ontworpen in Engelse stijl (veel kronkelige paadjes, doorkijkjes etc) en Franse stijl (strakke vormgeving). Het hoger gelegen theekoepeltje is letterlijk het hoogtepunt van het landgoed.Het landgoed is omringd door de bossen. Er is een oranjerie waar je iets kunt gebruiken.

Na vier tropisch warme dagen in Brabant zoeken we het hoge Noorden op: we gaan naar Friesland. Op internet hebbenwe een mooie camperplaats gevonden in Bleswijk : Stoutenburg. Het lijkt een mooie camperplaats met een kasteel. Maar, bij aankomst blijkt de camperplaats vol! Helaas. Gelukkig vinden we vlak in de buurt het Recreatiecentrum Eikenhof in Paasloo. Paasloo is een klein dorp op de grens van Friesland en grenst aan de Weerribben. Naast Paasloo ligt het dorp Olderamt. Hier zijn verschillende dorpse "hoogtepuntjes" te zien.

Het kerkje in Paasloo waar de dichter J.C Bloem begraven ligt.

Het kerkje van Olderamt

Het beeld van de botterdragers in Olderamt

Het oude Veerhuis in Olderamt.

Midden in de weerribben. Een prachtig gebied wan water, slootjes, riet, veen .....

In de weerribben zijn verschillende "vervenershuisjes" te vinden. Het zijn de huisjes van de arbeiders die in de weerribben werkten. Ook staan er enkele zgn "Tjaskermolens". Ze zijn het kleinste type windmolens en hebben hun oorsprong in Friesland. De afgebeelde molen is een paaltjasker. Hij werd gebruikt om het water uit de buitenringsloot naar het binnenwater te pompen of andersom.

Vanuit onze camping de Eikenhof is Steenwijk goed te befietsen. Het is warm weer, maar we wagen het erop. Steenwijk heeft een erg mooi stadspark: Rams Woerthe. Dit park is aangelegd rondom de villa Rams Woerthe. Deze villa is in 1898 gebouwd in opdracht van Jan Hendrik Tromp Meesters. De villa is gebouwd in eclectische stijl met veel accenten uit Jugendstil. De tuin is aangelegd in romantische landschapsstijl. 

Heel dicht bij onze camping De Eikenhof, aan de overkant van de weg, blijkt een landgoed te wezen. Het is vrij toegankelijk. Het is landgoed De Spinnekamp. Vroeger waren deze akkertjes van de kerk. De armsten konden deze akkertjes verbouwen zodat ze in hun voedsel konden voorzien. In de vorige eeuw zijn deze akkertjes overgegaan in een stichting die dit gebied met vijvers, heide en varens onderhoudt. Het is niet groot, wel charmant.

Op zaterdag is het drukkend weer, maar op de fiets fietsen we door de Weerribben naar Blokzijl. Een mooie tocht waarbij de wind zorgt voor een heerlijk fris windje. Blokzijl is een mooi stadje aan het water. Het heeft mooie historische panden waarbij oude platbodems het beeld vervolmaken.  

Na 3 dagen in Paasloo vertrekken we en zetten koers naar Follega waar we willen verblijven op minicamping/ haven Lytse brecken. Het is ongeveer 25 km noordelijker. Peanuts. Het laatste stuk is een smal landweggetje langs het Wilhelminakanaal. Dan, in debush bush, vinden we de camping. We bellen de campingeigenaar(er is nl geen receptie). De camping bestaat uit een camping en 10 camperplaatsen aan het water. We kiezen voor de camperplaats en staan met de neus naar het water. Een prachtplek met uitkijk op een klein haventje.

s' Avonds stak er , onverwacht snel een een korte en hevige storm op waarbij in allerijl de luifels van alle campers moestne worden ingehaald. Onze buurman had zijn luifel al dagen lang uitstaan en had hem goed verankerd. Dat zorgde ervoor dat we nu, met 5 man sterk, alles moesten losmaken om ook zijn luifel, op tijd, in veiligheid te brengen.

En dan is daar .....de regenboog.

Slechts zeven fietskilometers van onze camperplaats ligt het dorpje Sloten. Een klein schilderachtig dorpje dat de moeite van het bezoek wel waard is. Eerst passeren we, aan het einde van de smalle weg een bijzonder pand: de Douma State.

Het pand staat onopvallend in de bocht, maar de moeite waard. Daarna fietsen we door naar Sloten. Het is mooi weer en veel meer mensen hebben gedacht om een bezoekje aan Sloten te brengen. Het is druk.

Vanuit Follega ligt Woudsend ook op fietsafstand. De weg ernaar toe is wat saai, maar het dorpje heeft charme. Bij aankomst moeten we halt houden bij de brug. Er varen mooie schepen langs die vastgelegd kunnen worden. Direct aan et water is een heerlijk terras om een kopje koffie te doen. De naam Woudsend komt voor het eerst voor in 1337. In dit dorp kun je een stegenroute lopen. Erg leuk om te doen. 

Deplatbodems glijden door Woudsend........

Altijd mooi die bloeiende hortensias.      Even verderop laat een kunstenares haar werk uitnodigend buiten zien.

Gebedshuis de Karmel staat in het midden van Woudsend. Loop je dan naar het water dan kom je bij de molen. Op onze dag was er een school die schoolkamp vierde op en aan het water. Na een paar erg leuke dagen in Follega reizen we verder naar het noorden, naar Grau. We gaan naar camping Y'ne lyte (in de luwte). Deze camping ligt op een schiereiland. Het is een grote gevarieerde camping met camperplaatsen en kampeerplaatsen. Er zijn goede voorzieningen. Het dorpje Grau heeft een mooi pittoresk centrum.

Zicht op de stoere kerk van Grau in een waterrijk gebied.

Het kerkje van Grau is het hart van een pittoresk gebied in het centrum van het dorp.

De pastorie van Grau die uitkijkt op de kerk, lekker makkelijk!

De kleurige hortensias geven dit hoekje bij de kerk een fijne sfeer.

Door een sierlijke boog betreed je de tuin van de kerk.

Grau is omgeven door water, aan alle kanten.

Dicht bij Grau ligt het natuurgebied d'Alde Faenen. Vanuit Grau is dat goed te befietsen.

Wanneer we vanuit Grau de andere kant op fietsen komen we terecht bij de dorpjes Jirnsum en Akkrum. In Akkrum is een mooi landgoed: het landgoed Welgelegen. 

De Coopersburg in Akkrum. Het is gebouwd door Frank Cooper voor de arme ouderen. In 1906 werd er in de Coopersburg een mausoleum gebouwd.

Landgoed Welgelegen in Akkrum.

Een bijzondere kerk in Akkrum uit 1835.                                                   Ook hier, in Friesland, overal water.

Vanuit Grau reizen we verder naar Brantgum. Dit dorpje ligt 6 km vanaf de afvaartplaats naar Ameland. We gaan hiernaar toe omdat de camperplaats Veldzicht goed is aanbevolen. Dat blijkt ook waar te zijn. Een kleine camperplaats met ongeveer 15 plaatsen, zeer schoon sanitair, veel toeristische informatie en goede prijs. Dir wordt onze nieuwe uitvalsbasis

Brantgum is een klein landelijk dorp. We verblijven op camperplaats Veldzicht(links). De akkers zijn mooi omgeploegd en de vorens liggen er goed bij. In dit kleine dorp stuit ik op een bijzondere curiosawinkel, waar ik een prachtige origineel speeldoosje scoor in de vorm van een Pierrot! Vanuit Brantgum is het slechts 6 km fietsen naar Dokkum. Dit vestingstadje is het bezoeken meer dan waard. We fietsen met flinke tegenwind naar Dokkum. Het is wat buiig weer dus bij aankomst moeten we eerst even schuilen. Gelukkig zal de zon zich nog laten zien en hebben we een mooie dag in Dokkum.

Dokkum met een van haar molens en het bolwerk. De sfeer is compleet wanneer een oude schokker door de brug vaart. 

Ook in Dokkum staan moderne appartementen langs het water. Bijzonder is de ijsfontein. De ijsfontein is een van de 11 ijsfonteinen in Friesland.

Het Waaggebouw met de tol. Het waeggebouw werd in 1754 gebouwd als boterwaag. Nu wordt het gebruikt als restaurant. Bij de Waeg ligt de tol, die gemaakt werd in het kader van het kunstproject "verborgen verleden" en verwijst naar de tijd dat er nog getold werd op straat en naar de tijd dat er tol geheven werd in de Waeg.

De Dokkummer EE waar ook het keerpunt is in de Elfstedentocht.

Prachtige huizen met trapgeveltjes.

Prachtige sfeer met de mooie platbodem langs de kade.

Het Raadhuis

De "skelp" is in Dokkum een begrip. Het is een kunstwerk dat geplaatst is aan de Zijl, waar de sluis was tussen zee en land. De Skelp bestaat uit 2 schelpvormige delen die de sluisdeuren uitbeelden. Elk deel heeft een eigen uitsnede: de stadswallen (zie foto) en de ander de zon en maan. Zij komen ook in het wapen van Dokkum terug.

Vanuit Brantgum is het goed fietsen naar Holwerd waar de afvaart naar Ameland vertrekt. Wanneer je hier fietst in het vlakke land waan je je aan het einde van de wereld. 

Typerend is het beeld op de dijk bij Holwerd: Wachten op hoog water, een beeld van Jan Ketelaar. Een dikke en dunne dame in afwachting van het hoge water.

Na een paar mooie dagen in Brantgum rijden we in ons Toppertje zuidelijk naar de Noordoostpolder oftewel de NOPjes. Het is wi nderig, soms een bui, soms droog. We rijden naar de camperplaats Ens. Deze kleine camperplaats is voor de komende dagen onze uitvalsplaat. ( kijk voor een beschrijving bij camperplaatsen). Al gauw blijkt dat we op een mooie uitvalsplaats staan. We gaan die middag nog naar Schokland. Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat sinds de drooglegging van de Nooroostpolder in 1942 deel uitmaakt van het vasteland van de tegenwoordige provincie Flevoland. Vanwege de archeologische rijkdom en geschiedenis is het gebied in 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. We zien dat er een beeldenroute is uitgezet op het eiland. We besluiten deze route te lopen. We komen bijzondere kunstwerken tegen in de buitenlucht in het landschap. Bijzonder interessant.

Bij terugkomst op de camperplaats konden we de camperdeur niet in. Wat we ook deden, de instapdeur ging niet open. Gelukkig konden we via de cabinedeuren nog naar binnen.(ik had ze gelukkig van het binnen slot afgehaald). Van binnenuit hebben we de camperdeur open gekregen. Op de een of andere manier leek het slot "lam" te zijn.  We belden met de Hymerspecialist in Lage Zwaluwe. hij gaf aan dat er waarschijnlijk een nieuw slot in geplaatst moest worden, maar hij had het op voorraad. We besloten op donderdag naar de garage te gaan en dan op de camperplaats te overnachten. Die dag waaide het flink en er was storm voorspeld. 's Middags werd het slot vernieuwd en konden we naar het camperpark bij de Biesbosch. Het waaide flink. Er waren slechts enkele andere camperaars. We plaatsten de camper met de kont in de wind en overnachtten. Het was de storm Florence die ons land teisterde. deCamperplaats bij de Biesbosch is een mooie plek met verharde plaatsen, sanitair en op loopafstand supermarkt en eetgelegenheid. Ons Toppertje hield goed stand in de storm. Het gaf ons de gelegenheid om het stadje Drimmelen eens te bekijken. Een lieftallig dorpje. 

Nu we onverwachts in het zuidelijker deel van Nederland zijn aangekomen maken we twee familiebezoekjes en gaan daarna naar Tilburg. We hebben ons oog laten vallen op museum De Pont waar we veel enthousiaste verhalen over hebben gehoord. Onze camperplaats is naast hotel Ibis. Zij hebben 7 verharde plaatsen ,waarvan er 3 met stroom. We kunnen gebruik maken van de de faciliteiten in het hotel en staan voor € 7.00 voor een prikkie. de juffrouw aan de balie geeft ons een plattegrond. Op onze vraag naar aan te bevelen hoogtepunten noemt de ze de Lochal.(locomotief hal) Dat blijkt een schot in de roos: een bibliotheek die is ondergebracht in een oude spoorwegloods. Het gebouw kreeg een prijs voor de architectuur. En inderdaad: erg bijzonder! Kijk zelf maar.

Na het bijzondere bezoek aan de Loc-hal gaan we de dag erop naar, waar we eigenlijk voor kwamen, museum de Pont. We hebben kaartjes geboekt in een tijdslot en worden om 10.00u verwacht. Het museum is gevestigd in een oude wolfabriek, niet zo groot, maar mooi en overzichtelijk. De tentoonstelling is erg divers met o.a werk van Marlene Dumas, kleine verrassende lichtbeelden. Het is een verrassend bezoek waarvan ik helaas geen fotos heb. 's Middags vertrekken we richting de camperplaats bij Fort Everdingen. Het lijkt ons leuk om daar een overnachting te doen. Helaas, bij aankomst staat het vol! Het is regenachtig weer en we rijden verder en vinden een overnachtingsplek op CP Biezenhoeve bij Loperskapel. Dit ligt in de buurt van de uiterwaarden van de Lek. Een goede plek bij een boerenbedrijf. 's Middags verken ik de omgeving: uiterwaarden, landelijke beelden van weilanden, dorpjes etc.  

We zijn deze kant opgereden omdat we een bezoek willen brengen aan vrienden in het Gooi. Onze uitvalsbasis wordt daarvoor CP Vecht en Weide. Een mooie verharde CP gelegen aan een weiland en tegenover de rivier de Vecht. Het is ook een goede plek om via Weesp met de trein naar Amsterdam te gaan. Vanaf deze CP kunnen wij op de fiets of met de camper naar onze vrienden toe. Rond de rivier de Vecht is het goed toeven. Ook ontdekken we nog een fort: Fort Uittermeer. Dit grenst ook aan de Vecht. Het fort had oorspronkelijk tot doel de sluis te beschermen en de landdoorlatingen te beschermen tussen het Naardermeer en de Vecht. Inmiddels heeft het geen militaire functie meer. Het is zeker de moeite waard van een bezoek en...je kunt er heerlijk eten!

De Vecht bij avond vanaf Fort Uitermeer.

Vanuit het Gooi rijden we naar Limburg. Een voor ons onbekende provincie waar we nog nooit geweest zijn. We hebben kort van te voren geboekt voor de Camperplaats Kassel. Dat blijkt niet voor niets: de CP staat vol en onze plaats en ook nog andere plaatsen zijn gereserveerd. De CP is blijkbaar erg populair! ( hij staat in de top 5 van Limburg). Al gauw blijkt waarom: een prachtige CP met mooie plaatsen, mooi sanitair en.....geweldig een apart speelveldje voor de honden. Daar spelen ze met veel plezier met andere kameraadjes. De CP ligt op fietsafstand van de Maas, waar het stadje Kessel ligt. Bijzonder is de Keverberg. Het is een kasteel die de voormalige residentie was van de graven van Kessel. In 2015 is het hersteld uit een geconsolideerde ruine van een mottekasteel. Het is een combinatie van oud en nieuw.

Aan de Maas ligt Kasteel de Keverberg.

Het Limburgse glooiende landschap is vriendelijk, gemoedelijk en afwisselend. Dat blijkt wanneer we een lange fietstocht maken langs de Maas. We vertrekken vanaf het pontje bij Kessel en steken de Maas over. Onderweg passeren we kasteel Nieuwenbroek. Via Roermond nemen we de weg terug. 

Na de mooie dagen in Kessel rijden we wat zuidelijker en komen terecht bij CP Ittervoort.(zie camperplaatsbeschrijving) Vanuit deze plek kunnen we goed, met de fiets het bekende witte dorp "Thorn" bezoeken. De huizen kregen hun witte kleur in 1794. Toen de Fransen de basis. Nadat de adellijke dames in 1794 waren gevlucht voerden de Fransen een belasting in op grond van de maat van de ramen. De armen, die , nadat veel rijke lieden waren verdwenen, in deze grote panden woonden, konden de belasting niet betalen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Om deze "bouwsporen" te beperken werden de huizen witgekalkt.

Ons uiteindelijke doel is natuurlijk Maastricht. Er is een grote CP beschikbaar aan de Maas. We hadden niet gereserveerd maar vonden een goede plek. Het blijkt een goede uitvalsbasis te zijn om Maastricht te bezoeken. De CP ligt aan de Maas, dat geeft een mooi gezicht over deze rivier.

het is een mooi fietstochtje naar de stad Maastricht. Ondanks corona is het er best druk. We doen ons best goed afstand te houden en drukte te vermijden. Maastricht ademt een gezellige sfeer. We bezoeken het Vrijthof met daarop de kerken Sint jan en Sint Servaes, de tuin van barmhartigheid (midden in de stad) de boekhandel Dominicanen gevestigd in een klooster. Allemaal hoogtepuntjes op zich.

De grote markt met het stadhuis van Maastricht.

Op het Vrijthof staan de Sint Jan en de Sint Servaes broederlijk/zusterlijk naast elkaar. De St Jan is protestants, de St Servaes is Roomskatholiek. Het wordt een unieke kerkentweeling genoemd. De Sint Jan heeft een 79m rode hoge toren. Ze doet daarmee denken aan de Dom uit Utrecht. 

De ingang van de Sint Servaes is rijk versierd met beelden. Wanneer het zonlicht door het toegangshek op de vloer valt geeft dat een bijzonder effect.

Midden in de stad ontdekken we de tuin van de barmhartigheid. Een rustpunt in deze bruisende stad voor contemplatie, gebed, gesprek etc

Boekhandel Dominicanen is gevestigd in een gotische kloosterkerk van de orde van de Dominicanen. De kerk stamt uit de 13 e eeuw. Vanaf 2007 is de boekhandel er in gevestigd.

Gezllige winkelstraatjes in de omgeving van de aloude Sint Servaesbrug.

Na dit leuke bezoek aan Maastricht gaan we richting Goes. We maken nog een tussenstop via Susteren en rijden dan zo door naar Goes. Opnieuw constateren we dat Nederland erg verrassend is en veel verschillende gezichten heeft. De moeite waard!